0

С елекционерът на националния ни тим по плуване Кристиян Минковски даде своето мнение за отминалото Държавно първенство и как ще протече подготовката на състезателите за световното първенство във Фукуока. Също така той даде и прогноза за това колко плувци можем да изпратим на олимпиадата в Париж догодина.

- Две седмици след Държавното отборно първенство по плуване какво показва анализът на резултатите? Кои бяха изненадите с положителен знак?

- Това, което направи впечатление по време на държавния отборен шампионат, бяха много силните резултати на юношите и девойките. Голяма част от тях дойдоха да плуват в силна форма и след добро представяне на турнирите Мултинейшън, които се проведоха в Лимасол и Белград. Още там те показаха своите възможности със спечелените 12 медала, 4 от които бяха златни. Тези надпревари са толкова силни, че в плувните среди се приемат като мини европейски първенства, а силното българско участие може само да ни радва. В момента расте много силно поколение за родното плуване. Съвместната работа между федерацията по плувни спортове и клубовете ще направи така, че нашите таланти да стават все по-силни и конкурентноспособни.

- С огромен интерес се очакваха плуванията на Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Петър Мицин. Доволен ли сте от формата им в началото на годината?

- Много доволен съм от Петър Мицин. Той показа добри възможности както на Държавното първенство, така и на турнира Мултинейшън в Лимасол. В Кипър той спечели три златни медала и постави нов национален рекоред на 400 м свободен стил. Йосиф и Антъни трябваше да бъдат в по-добро състояние, но обективни и субективни причини доведоха до резултатите, които показаха на шампионата. Имам тяхното уверение, че много скоро ще са в по-добра спортна форма. Видяхме по време на турнира, че в условията на конкуренция тримата искат да покажат най-доброто от себе си. Йосиф спечели на 50 м бътерфлай, Антъни на 100, а Петър на 200. Нямаме друга дисциплина, в която да имаме трима толкова равностойни състезатели и очаквам наистина да видим постоянно подобравяне на личните постижения и на тримата.

- В свободния стил Калоян Братанов показа много силни плувания. Колко голям е неговият потенциал?

- Калоян има голям потенциал както в свободния стил, така и в съчетаното плуване. Той се подготвя в Съединените щати и се надявам, че това ще подобри неговите постижения, за да бъде един от основните състезатели и в националния отбор. За мен това е най-важното, защото Братанов ще бъде част от щафетата в свободния стил и миксовете.

- През юли предстои най-голямото състезание за годината в плуването. Каква ще бъде групата ни? Какво да очакваме от българските плувци на Световното първенство във Фукуока?

- Точно един месец остава до края на срока за покриване на нормативи за Световното първенство във Фукуока. Крайната дата е 21 май. След това ще се сформира отбора ни. Реално имаме потенциал за изпращането на 10-12 състезатели в Япония. Очакванията са всички да направят лични постижения, което ще е гаранция и за добро класиране.

- Много се разчита на мъжката ни щафетата 4х200 м свободен стил, която на световното в малък басейн в края на миналата година стигна до финал. Способни ли са момчетата да повторят този успех и в 50-метровия басейн?

- При добре изпълнена тренировъчна програма, са способни. Наистина представянето в Мелбърн се прие като фурор, но се надявам, че това няма да бъде единичен фойерверк. Зад всички добри резултати на българското плуване в последните години се крият безброй часове в басейна. Без добре подредена програма няма как да бъде постигнато всичко това. Медалите и призовите класирания идват с пълната отдаденост както на плувците, така и на щаба ни. Що се касае до щафетата ни, имаме вътрешна конкуренция между 5-6 състезатели, което е добре за тях. Това ще доведе до по-добри резултати. 

- Антъни Иванов е важна част от тази щафета, но той все още няма подписан договор с федерацията...

- За мен важното е, че с Антъни уточнихме детайли по тренировъчната му програма. Той замина за Съединените щати, за да приключи с ангажиментите, които има към университета, в който учи и за който плува. На 13 май той ще се присъедини към лагерна на националния отбор в Бургас, а от 19 до 21 май ще участва в турнира за “Купата на Кмета”, който ще бъде много силно състезание.

- Погледите вече са насочени и към Париж 2024. Обективно колко квоти може да спечели българското плуване при мъжете и жените?

- В Токио имахме голям отбор. Заедно с борбата изпратихме най-голямата група от български спортисти. Усилията ни в тази насока са насочени към това след година в Париж да имаме най-много наши състезатели в плуването. Реално с потенциал за покриване на норматив са над 10 плувци. Ако това се случи, можем да бъдем щастливи и доволни от свършената работа в този олимпийски цикъл.

- Как ще протече подготовката за националните ни отбори в месеците до Световното първенство?

- На 1 май започваме подготвителен лагер в Бургас, който ще продължи до 21 май. Поетапно към него ще се включат националите, които са студенти в Съединените щати. След този лагер и турнира за “Купата на кмета” те ще водят подготовка по места и в клубните си отбори. След изтичането на датата за покриване на норамативи за Световното първенство във Фукуока сме предвидили лагер на “Дианабад”. Много разчитам, че в оставащото време до шампионата в Япония всички наши състезатели ще са здрави и мотивирани за добро представяне.