0

Л егендата в българската фехтовка Васил Етрополски представи екипа си и програмата си, с която се кандидатира за президентския пост в Българската федерация по фехтовка, като Изборното събрание ще се проведе на 17 декември в Министерството на младежта и спорта. 

До момента единствено неговата кандидатура е официално обявена, но Етрополски очаква сегашното ръководство на федерацията да му бъдат конкуренти, като поради този факт се опасява от честността на изборите.

"За мен е важна публичността и е хубаво посланията ми да стигнат до възможно най-много хора. За да съм честен, идеята да ръководя федерацията не е от сега, а отдавна, но работех в САЩ, не живеех тук и бе сложно. Винаги съм искал да опитал да помогна с моите знания и опит. Във фехтовката е хубаво това, че можеш да опиташ и да реализираш собствените си идеи, което не е възможно в някои други спортове, колективни или не. Пенсионирам се тази година и вече нямам извинения да не опитам. С мен се свързаха и хора, които ми споделят, че не всичко върви добре, че има неща, които трябва да се оправят, че нямаме достатъчно състезатели и треньори. Това ме накара да се замисля как мога да помогна. Имам желание, сили, познания, притежавам базовите качества - упоритост, родолюбие, гонене на целта, които ме направиха успешен състезател преди години. 

Защо сега и защо аз? Периодът е много важен - мина един олимпийски цикъл, идва нов. Имаме някои успехи напоследък. Има поставена база, но не е лошо тя да се надгради, да се развие, аз да допринеса повече през следващите 4 години с мои идеи, които не са опитвани до момента. 

Във федерацията се върви по утъпкан път, а аз искам да излезем от този път, да се справим с някои неща, които пречат. Не съм тук да руша, а да надграждам. Смятам, че не съм бил тук дълги години и съм компромисна личност, която не носи негативите на някои хора тук. Призовавам за обединение", започна изложението си Васил Етрополски на пресконференция в Пресклуб „България“.

Той предложи и конкретна програма, която е изготвил в последните дни, в които е в България, с приоритетите, които смята за най-важни.

"Имам програма по точки, които съм написал, да бъда конкретен. На първо място е ефективност и логистика. Залагаме на нови идеи и начини за собствени доходи. Досега хората са били доволни от парите от министерството, но съм на мнение, че тези пари невинаги стигат. Моята цел е да се намери нещо допълнително, което би било от голяма помощ за всички.

Ще работим да се подобрят връзките с Общините, за което разбрах от пътуване за две дни и срещи във Варна и Шумен.

Ключово е обучението на треньорите. Нищо не може да се осъществи, ако нямаме треньори, не може да създадем масовост. Без треньори и насоки, много деца се отказват от спорта.

Трябва да работим за създаването на професионална група от съдии. 
Ще залагаме на агресивна реклама, за да се чува за нас. Фехтовката е спорт от висшия ешелон, но е загубил блясъка си. Ще работим това да се промени.

Ще се борим с липсата на зали за фехтовка - така могат да се пестят пари от наеми, да се печелят приходи.

Важно е да има обединяваме и създаване на общност. Сега нямаме чувство за общност, а за разделение. Хубаво е хората да се срещат всеки ден и това са първи стъпки към бъдещо обединение.

Гарантираме прозрачност във всичко - пари, решения, допускане на хората да видят как се случват нещата. Това е важен процес на изграждане на доверие.

Трябва да се правят всекидневни срещи по интернет. Идеята е не решенията да се спускат от горе надолу, а да се взимат от долу нагори, съвсем демократично. Хората да знаят, че решенията идват от тях.

Нужно е да има отчетност и да се правят отчети на всеки два дни. Това е задължителен процес, както и постоянната работа.

Трябва да се спазват стриктно законите и регламента. За това има ранглиста. В противен случай се създава чувството за субективност. Не можем да заменим по-предно класиран състезател с друг, а да намери пари, така че и двамата да могат да участват. Всичко трябва да бъде честно!

Въвеждане на общи боеви практики. Малките трябва да тренират един-два пъти седмично заедно за всички оръжия. Треньорите не бива да имат тайни, а да споделят общи програми.

Разработване на сайта, на който в момента има само няколко новини и линкове. Можем да направим така, че всичко може да става електронно - да се дава лиценз, да се регистрира, да се подават оплаквания, да се дават идеи. Така се гради имидж.

Обмисля се Клуб на приятелите на фехтовката. Това е елитен спорт, трябва да търсим хора, които имат интерес да помагат, да се обединим около идеята.

Нужно е да се работи за връщането на профил по фехтовка в спортните училища. Това е един от естествените и най-добрите начини да се привличат деца към спорта.

Моя идея е, че не може да се дават средства само на талантливите деца в нашия спорт, трябва да се намери и за спаринг партньорите им, защото те не могат да виреят във вакуум, в нищото.“

Етрополски представи и част от екипа си, в който влизат Мариела Павлова, която отдавна работи за Академия "Етрополски", бившият национален състезател в спорта Петър Пейчев, който е дългогодишен приятел на кандидата, както и Джема Грозданова, на чиято експертиза се разчита заради успешната работа за проекта "София - европейска столица на спорта". Те защитиха идеята, че Васил Етрополски е обединяваща фигура, а неговото име би отворило много врати на институциите и би поставило на съвсем друго ниво спорта в Международния олимпийски комитет или в Международната федерация.

Васил Етрополски призна, че ако не успее на изборите през декември, няма да скъса с фехтовката и има идеи как да продължи да помага на спорта. Парадоксално, но всички клубове, които са създадени благодарение на Академия "Етрополски", са отказали да подкрепят кандидатурирата му. Идеята му обаче е властта да не се ограничава до 2-3 или 10 клуба, а да стигне до цялата фехтовка, което гарантира обединението и прогреса. 

Източник БТА