0

К амила Валиева бе оправдана за допинг и няма да бъде наказвана. Това реши трибуналът към руската антидопингова агенция (РУСАДА). Звездата във фигурното пързаляне няма да изтърпи никакво наказание, освен анулиране на резултатите в деня, в който е дала положителната проба през 2021 г. 
Валиева се превърна в сензация на олимпийските игри в Пекин през 2022, след като взе отборното злато с тима на руския олимпийски комитет. По време на игрите обаче бе съобщено, че 15-годишната състезателка е дала положителна допинг проба. Въпреки скандала, Валиева участва в индивидуалното при жените, където обаче напрежението си каза думата и тя остана трета.

Още през ноември руската агенция обяви, че няма да публикува резултатите от разследването си, за да „запази интерсите на състезателката“. В решението на РУСАДА се казва, че Валиева наистина е нарушила антидопинговите правила, но „няма вина или небрежност“ от  нейна страна, поради което няма да бъде наказвана.

Световната антидопингова агенция (WADA) обаче може да подаде жалба срещу решението в Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS). От WADA искаха 4-годишна санкция за Валиева. От WADA съобщиха, че ще изискат пълното решение на РУСАДА, за да видят дали отговаря на антидопинговия кодекс.
„Въпреки това, въз основа на елементите от случая, с които WADA вече се запозна, агенцията е обезпокоена от решението, че „няма вина или небрежност“ и няма да се колебае да упражни правото си на жалба до спортния арбитражен съд в Лозана“, се казва в решението на WADA.

Валиева даде положителна проба с веществото триметазидин, което се използва в лекарства за сърдечни болести. Въпреки че пробата бе взета в края на 2021, детайлите по случая бяха съобщени чак след като тя взе отборното злато на олимпиадата в Пекин и стана първата жена в историята, направила успешен четворен скок на олимпийски игри.

Изпълнителният директор на американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгърт призова WADA и международния кънки съюз (ISU) да обжалва решението на руската агенция „в името на доверието в антидопинговата система и правата на всички спортисти“.

„Светът не може да приеме това самоцелно решение на РУСАДА, която в близкото минало беше ключов инструмент за държавно спонсорираната допинг измама на Русия и не отговаря на изискванията. Справедливостта изисква пълно, честно, публично изслушване извън Русия“, заяви Тайгърт.