0

Е дин българин е част от успеха на хита в женския тенис този сезон Онс Жабьор. Известният тенис мениджър Стефан Гюров и звездата на Тунис са извървели дълъг път от първата си среща преди 12 години, та до днес, когато тя е финалистка от „Уимбълдън” и №2 в света. Интересен щрих в тази история е, че бащата на Стефан – Георги Гюров, е дългогодишен треньор по футбол в Тунис, който после става мениджър и открива за ЦСКА защитника Ибрахима Гай.

Синът му пък завършва Сорбоната и преподава френска литература, докато съдбата не го отвежда на „Ролан Гарос” в търсене на талантливи момичета, които да станат рекламни лица на „Лакост”. Точно тогава се запознава с Елина Свитолина, с която не след дълго подписва договор на пейка в Харков.

Останалото, както се казва, е история: от 2010 г. досега Гюров създава и развива агенцията Top Five, чиито клиенти са били шампиони от Големия шлем като София Кенин, Даниил Медведев и звезди като Анастасия Павлюченкова, Даяна Ястремска и др. А в Лондон освен на пробива на Жабьор българинът стана свидетел и на коронясването като шампионка на двойки на още едно свое момиче – Катерина Синякова от Чехия.

От бутикова агенция на Стефан се е превърнала в сериозен фактор в женския тенис, а от миналата година пред нея са се открили и нови хоризонти благодарение на акционера COMO Group, мултинационална компания със седалище в Сингапур, която управлява хотели в 15 луксозни курорта в цял свят.

Специално за „Телеграф” Гюров прие да разкаже за всичко случващо се с Жабьор и Свитолина, които освен в успешни тенисистки се превърнаха и в изключителни личности.

- Господин Гюров, Онс беше сочена като фаворитка във финала, но го загуби. Как понесе случилото се?

- Няма спортист на това ниво, който понася лесно такова поражение. Мачът вървеше в нейна полза, но в третия сет Рибакина спаси блестящо три брейкбола и това повлия психологически на Жабьор. Ала това вече е минало. Важното е, че всички от тима почувствахме, че приключението тепърва започва, а целта е да се спечели Голям шлем. В неделя не беше нейният ден, но се видя, че Онс е готова за нещо по-голямо веднага.

- Със скромното си поведение и широката си усмивка тя се превърна в любимка по цял свят. Усетихте ли го по време на „Уимбълдън”?

- В Лондон Онс сътвори фурор, дори в ресторантите, които посещавахме, хората говореха само за нея. Още по-впечатляващото е, че тя прави нещо невиждано на три нива. Първо, разбира се, е национален герой на Тунис. Там я наричат министър на щастието, което е много важно в една доста разнебитена държава, с огромно социално и икономическо напрежение. За хората в Тунис, които живеят в такива сложни икономически времена, Жабьор наистина е олицетворение на щастието. В по-широк план Онс обединява чрез спорта арабския свят, защото не бива да забравяме, че той е мозайка. Алжирците не са египтяни, които пък не са катарци и т. н. Има само две световни звезди от този регион – футболистът на Ливърпул Мохамед Салах и Жабьор. Но нейната звезда грее много по-ярко, защото е транснационална. И третото ниво е, че Онс казва: „Преди всичко аз представям Африка”.

Жабьор беше посрещната вчера като национален герой в Тунис, където е придружавана от мениджъра си.

 Жабьор беше посрещната вчера като национален герой в Тунис, където е придружавана от мениджъра си.
БГНЕС

- В кои арабски държави тя е най-популярна?

- Обадиха ми се от всекидневника „Ал Шурук” и ми казаха, че в Египет има истинска Онс-мания. В Катар и Обединените арабски емирства Жабьор също е голяма звезда. Уникално явление в една индустрия, която няма какво да се лъжем, понякога е скучна. А Онс внася това разнообразие и тази жизнерадост, които липсват на женския тенис.

- Помните ли първата си среща с нея?

- Видях я на финала при девойките на „Ролан Гарос” през 2010-а, когато тя загуби от друга наша състезателка. Първата ми мисъл беше, че трябва да поздравя Свитолина, но и да работим с Жабьор. Тогава не бе никак лесно да се стъпи в Тунис, защото заради диктатурата на президента Бен Али нямаше достъп до състезателите. Ние обаче изчакахме спокойно. На следващата година дойде арабската пролет благодарение на продавача на сергия с плодове Мохамед Буазизи, който се самозапали, и оттам 8 милиона излязоха на улиците, протестирайки срещу социалните и политическите проблеми в страната. Също през 2011-а се договорихме с Онс седмица преди да стане юношеска шампионка на „Ролан Гарос”, което не беше просто случайност. Нейната победа бе съдбоносна, вятърът на историята.

- Каква е Онс по характер?

- Освен че е много умна и интелигентна, притежава характер на шампион. Момиче, израснало само на клей кортове, игра финал на трева. Но в това е нейната сила – да преборва и надскача трудностите. Идва от патриархален свят, а е символ на свободата на жените и спортен идол на цял един народ. Онс е и много земна, с чувство към ситуацията, адаптивна към всеки събеседник. Що се отнася до тениса, тя първа въведе спортния психолог на всекидневна основа и резултатът е налице.

- Каква е ролята на съпруга й Карим?

- Те са заедно още от детските си години, а впоследствие той беше треньор по физическа подготовка на националния отбор на Катар по фехтовка, но се отказа, за да й се посвети изцяло. Много пъти е идвал с нас в София за различни прояви на Top Five.

- Кои други ваши момичета имат такъв голям потенциал?

- Всеки сезон при жените е различен, при тях е по-трудно да се правят прогнози. Всички състезатели, които са в нашето портфолио, имат потенциала да спечелят Голям шлем. Но пак подчертавам, че Жабьор е харизматична не само на терена, а и извън него. Не са много личностите, които допринасят толкова за женския вариант на тениса. И това се забелязва от спонсорите – тя вече има доста, но в следващите седмици очаквам вниманието към нея още да се засили. Сега сме в Тунис, посрещнаха ни на правителствено равнище и хиляди тунизийци се докосват до Онс. Екип от „Нетфликс” я следи навсякъде и осветява целия й сезон, снимайки документален сериал за нея.

- Самата Свитолина, която споменахме, също изживява най-голямата радост в живота си, защото е бременна с първото си дете, но и най-голямата си болка заради случващото се в родната й Украйна.

- Една наистина драматична година за Елина. По отношение на разкъсаната й заради войната страна, тя зае много силна позиция, която получи голям отзвук. Убеден съм, че след като стане майка, ще я видим отново на корта.

- Вие помогнахте и за мащабната й благотворителна дейност.

- Дейността на фондацията й стартира в България и пое удара на първите месеци на войната – тогава помогна на 23 деца. Нашата агенция се включи да помага на семействата им. Елина се справя блестящо, пътува по цял свят и организира прояви за набиране на средства, за да може да подпомага фондацията, тъй като повечето деца са разпилени по Европа и по пътищата. А състезатели между 12 и 14 години, ако нямат инфраструктура и тренировки, не се развиват. Елина прекрасно го разбра и нейната кауза е да спаси бъдещото поколение украински таланти. Въпреки напредналата бременност продължава да полага много усилия. 

- А пандемията как се отрази на работата ви?

- Не беше много добра новина, защото тенисът беше спрян и липсата на турнири 6-7 месеца се отрази през 2021-а в липса на интерес от страна на спонсорите. За радост се виждат много знаци за нов възход и мисля, че през 2024-а ще се върнат позициите от 2019 година.

- Скоро ще имате ли за клиент българче?

- Проблемът е, че не разглеждаме националностите, а таланта и възможностите. Ние сме глобална компания, която търси най-добрите. Имаме все пак българин в лицето на 14-годишния Робен Гавани, който се развива добре. Представляваме и Виктор Лилов, чиито родители са емигранти в Канада, а той играе за САЩ и дори беше на финал при юношите на „Уимбълдън” миналия сезон.

- За какво мечтаете още в професионален план?

- В агенцията вече сме имали шампиони за Шлема, както и два пъти финалисти, така че титли не ни липсват. Пожелавам си само да продължим да развиваме по най-правилния начин бизнеса на шампионите. Това е основната ни мисия.