0

К расива дама има пръст във възхода на Барселона този сезон.

Тя се казва Саша Среденович и е спортен психолог. Именно сръбкинята, а не Роберт Левандовски беше първият летен трансфер на „Камп Ноу“. За да я имат в екипа си, каталунците платиха неустойка на Бетис.

„Работата ми е с първия отбор, но и в школата. За децата и юношите в „Ла Масия“ не е необходим психолог, затова се занимавам основно с треньорите. Футболът се промени много. Всеки детайл е важен – тренировките, почивката, храната, мотивацията. Затова и колкото има нужда от кондиционен треньор, толкова и от психолог“, заяви Саша пред черногорския „Победа“, когато бе ангажирана от испанския гранд.

Дамата няма да забрави и първата си среща с Шави. „Разказа ми за големите си амбиции. Пошегува се с мен, че вероятно бих искала купата“, разказва Саша, която е специалист стане ли въпрос за финал. Когато дойде на „Камп Ноу“, във визитката й вече имаше Купа на Словения с Олимпия, Суперкупа на Испания с Атлетик (Билбао) и Купа на краля с Бетис. Сега вече взе първи трофей и с Барселона – Суперкупата след победа 3:1 над Реал, а тимът има всички шансове да вземе и титлата в Ла Лига.

През април 2022 в мача на Бетис срещу Валенсия, спечелен с дузпи, тя си позволява нещо невиждано. „Влязох в съблекалнята с треньора Мануел Пелегрини преди продължението. Играчите бяха много напрегнати, изнервени, защото гонехме трофея – сега или никога. За първи път в живота си прекъснах треньора. Казах: „Само секунда, шефе. Изправете се, вдишайте, издишайте. Ние сме Бетис. Тук сме, за да бием. Ако стигнем до дузпи, ще вкараме пет от пет, набийте го в главите си“. И когато стигнахме до дузпи, вече бях сигурна“, призна госпожица Среденович.

Сръбкинята се чувства комфортно в света на футбола. „Не искам да подценявам силния пол, но ако най-добрите коафьори, готвачи, гинеколози са мъже, то тогава жените са силни в мъжките дейности. Работата ми като психолог дава резултати. Никой не ме е гледал с насмешка. Когато човек се отпусне и усети помощта, ставаш част от тима. Аз съм приятел на играчите“, обяснява Саша и уверява, че по време на кариерата й, която продължава вече 14 години, нито един футболист не е правил опити да я сваля.

Тя описва и как минава един неин нормален работен ден. „Около 9 часа съм на стадиона и заедно с треньорите се изготвя график за разговори с играчите. Присъствам и на тренировките, за да наблюдавам и анализирам. Жестовете, реакциите говорят много. Поне два пъти седмично правим общи сесии. Всички са различни, но с нападателите е най-трудно. Те се влияят много от головете и асистенциите, няма ли ги – падат психически. Най-интелигентни са халфовете. Със защитниците трябва по-твърд подход. Вратарите са специфични, но пък и най-лесно приемат съвети“.

Саша е родена в Подгорица, столицата на Черна гора, от родители сърби. „Като малка тренирах карате, и така до 11-ата си година. Бях дори част от националния отбор. Преместихме се да живеем в Кула (б.р. - град в Северна Сърбия), точно до стадиона на Хайдук, който носи името на моя чичо Милан Среданович. Семейството ми е помагало за изграждането му, чичо беше директор на клуба и детството ми мина там. И докато за другите деца се грижеха бабите, аз бях по цял ден на стадиона. В Хайдук по това време играеше моят кръстник Ниша Савелич (б.р. - бивш национал на Югославия). Така заобичах футбола“.

След това обаче се ориентира към медицината, като първото желание било да бъде неврохирург. Съвсем случайно се записах да уча в университет в Холандия, специалност „Клинична психология“. Там към всеки студент биват прикрепени психолог и социолог, които помагат за специализация след края на обучението. За мен избраха спорта и ме пратиха да присъствам на среща с играчите на НАК Бреда. В един момент ми дадоха възможност да взема думата. В този момент разбрах, че това е моето призвание“.

В навечерието на световното в Катар Среденович, която има 6-годишен договор с Барселона и е в листата на най-високо платените в Ла Лига, получи удар. Тя предложи безплатно услугите си на националния отбор, но предложението й бе отхвърлено.

„За мен Франция беше най-добре подготвеният психически отбор. И без шестима контузени бяха много компактни. Дефицитите се преодоляват с баланс. Психологът е този, който е отговорен за баланса на играчите, не треньорът. Говорих с колегите си, всички отбори бяха завели в Катар не просто един, а двама или трима специалисти. Ако нашият отбор имаше психолог, нямаше да се стигне до срива срещу Камерун, когато водехме 3:1, а завършихме 3:3. Четирима от нашите буквално рухнаха“, обясни Саша през K1 Info и добавя, че на Балканите има още много какво да учим по отношение на спортната психология.