0

А нтисемитски скандал помрачи началото на изложението за съвременно изкуство “Документа” в Касел, което е сред най-големите и авторитетни в света. Дни след откриването му, което се състоя на 18 юни, се стигна до отстраняването на голямо пано, дело на индонезийски творчески колектив.

В центъра на разразилия се скандал е плакат на творци от "Таринг Пади" с антисемитски мотиви. Мащабният транспарант, представен за първи път през 2002 г. в Австралия, изобразява войник със свинско лице и каска с надпис "Мосад" - израелската разузнавателна служба, съобщи Дойче веле. Друго изображение пък е на човек с навити кичури коса, обичайно свързвани с ортодоксалните евреи, триъгълни зъби, кървясали очи и нахлупена черна шапка с  нацистки символи.

Това преля чашата на търпението на германските и израелските власти, които бяха категорични, че са прекрачени всички червени линии. “Отвратени сме от антисемитските елементи, публично показани на изложението “Документа“, се казва в изявление на израелското посолството в Германия, цитирано от местните медии.

Германският министър на културата Клаудия Рот заяви, че “свободата на изкуството намира граници”. Тя настоя кураторите на тазгодишния форум - творческият колектив “Руангрупа” от индонезийската столица Джакарта, да „се изправят пред необходимите последствия“. Инцидентът ще има негативни последици за репутацията на “Документа”, притесняват се и политиците в провинция Хесен, в която е и град Касел.

Авторите на скандалното пано от творческия колектив "Таринг Пади" твърдят, че то няма нищо общо с антисемитизма, а е “част от кампания срещу милитаризма и насилието, което преживяхме по време на 32-годишната военна диктатура на Сухарто в Индонезия и нейното наследство, продължаващо да оказва влияние и днес“. Те поднесоха извинения и се съгласиха транспарантът да бъде покрит. По-късно обаче стана ясно, че ще бъде и отстранен от изложението.

Всъщност гръмко разразилият се скандал в първите дни от откриването на “Документа” е кулминацията на надигналите се в началото на годината обвинения срещу индонезийските куратори. Оказа се, че “Руангрупа" е поканила за участие във форума палестински творчески колектив “Дъ куешчън ъв фъндинг” (The Question of Funding), обвинен в анонимен пост в блог, че е антисемитски, тъй като артистите са подкрепили културния бойкот на Израел.  

През април еврейски организации в Германия алармираха за това германското министерство на културата. Тогава президентът на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер разкритикува “Документа”, който според него показвал "явна пристрастност" и сподели, че "като главна организация на еврейската общност в Германия, ние няколко пъти поискахме да бъдем включени, за да предоставим нашия експертен опит”.

Организаторите на “Документа”, начело с избраните за куратори на 15-ото издание на форума, отхвърлиха категорично обвиненията в антисемитизъм. Но съмненията останаха, дори се засилиха. На откриването на изложението президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова организаторите му да се постараят да оборят отправените обвинения в антисемитизъм и подчерта, че "има граници" на това, което могат да правят творците, когато имат отношение към политически теми. Той призова организаторите на "Документа" да не прехвърлят отговорността си на индонезийските куратори, а да поемат ролята на посредници и да "създадат подходящи структури" за дебат.

За първи път от създаването през 1955 г. на “Документа”, творчески колектив е куратор на изложението. “Руангрупа” е поканила артисти от цял свят, но най-силно е застъпен глобалният юг за сметка на Европа и САЩ. Над 1000 са участниците, основно от Африка, Азия и Латинска Америка. 32-те изложбени зали, в които се провежда форума, са разпръснати из целия Касел с различни експозиции. Бюджетът на “Документа” е около 41 милиона евро, като около половината от тези средства са на данъкоплатците.

Изложението, което се организира на пет години, продължава сто дни и тази година ще продължи до 25 септември, като се очаква посетителите да достигнат около един милион души.