0

Б езспорно отминаващата година бе година на войната. На онази жестока и кървава война, която в Европа не се беше случвала от 1945-а. И може би затова предизвика всеобщ шок и ужас.

До първите изстрели никой почти не вярваше, че това ще се случи отново на Стария континент. Европа беше живяла прекалено дълго в безгрижие и конфликти.

Особено след падането на желязната завеса настроенията бяха оптимистични, а континентът вървеше към едно розово бъдеще на обща интеграция.

През последните години отбранителният съюз НАТО обаче на мнозина им изглеждаше едва ли не излишен, тъй като вече не разпознаваха заплахата от изток.

Това се промени рязко и изведнъж на 24 февруари, когато Русия нахлу с танкове, оръдия, пехота и авиация в съседната си Украйна. Светът за дни стана свидетел на невиждани жестокости.

Въпреки очакванията на агресора Путин за бързо фиаско Украйна се оказа костелив орех. Вече 10 месеца страната е подложена на постоянен обстрел, жертвите са хиляди, а изглед това да свърши скоро няма.

Страната роди и нов лидер с глобално влияние в лицето на Володимир Зеленски. В Източното полукълбо пък нова сила набира напрежението между Китай и Тайван, който Пекин възприема за своя територия. Балканите също напомниха за себе си след поредните етнически искри в Косово.

И каквото и да се случи оттук нататък, едно е сигурно: светът вече не е същият и няма да бъде.

Мъск нахлу в социалните мрежи

След като постигна невиждани успехи с компаниите „Тесла“ и „Спейс Екс“, Илон Мъск реши да се заеме и със социалните медии. След дълги преговори той придоби една от най-влиятелните социални мрежи Туитър. Мъск се беше заканил, че ще даде нов тласък на свободата на словото, но се случи обратното. Персоналът  започна масово да напуска, а в последните дни се разрази и скандал със спрени акаунти на известни журналисти от световни и авторитетни медии. 

Отново на Луната

Почти половин столетие от последното стъпване на човешки крак на Луната и отново погледнахме към нея.

Космическата мисия „Артемис“ - първата мисия от новата програма на НАСА за завръщането на човек на Луната, завърши с пълен успех. Сега агенцията се фокусира върху подготовката на полета на “Артемис 2”, който е насрочен за месец май 2024 година и ще бъде пилотиран. Името на мисията също не е случайно избрано. Артемида е сестрата на Аполон. Има и българско участие, като компанията на сънародника ни д-р Петко Динев е създала камерите за полетната мисия.

Големият криптоколапс

 2022 г. оставя след себе си и едно голямо сгромолясване, това на криптоборсите – особено след колапса на FTX.

Само за една седмица дигиталният милиардер Банкман Фрийд загуби всичко, а по-късно бе арестуван на Бахамите. Секторът се оказа не просто забавление, базирано на фантазиите на мнозина наивници. Скандалната борса FTX загуби около 8 милиарда долара, съсипвайки живота на много от клиентите си. Играчи като Уорън Бъфет и Чарли Мънгър предупреждаваха за опасностите на крипто“валутите“. Краят на истерията има положително нещо, нито една банка не пострада. Само будали. 

Пробив – ядрен синтез

Учените от базираната в Калифорния Национална лаборатория по горенето (NIF) успешно генерираха „нетна печалба от енергия“, използвайки ядрен синтез в лаборатория за първи път. На 5 декември 2022 г. обаче учени проведоха първия в историята експеримент с контролиран термоядрен синтез, при който от термоядрения синтез беше произведена повече енергия от вложената за инициирането му. 

Аферата „Катаргейт“

Отминаващата година бе белязана и от още едно негативно събитие и то доведе до удар в доверието към институциите на Европейския съюз.

Става въпрос за гигантския корупционно-лобистки скандал, който пламна в сърцето на ЕС. Един от заместник-председателите на Европарламента, Ева Кайли, се превърна в гнилата ябълка, след като бе заловена с огромни количества пари в кеш за лъскане на имиджа на Рабат и Доха. 

Пожар на ферибота "Юрофери Олимпия" отне живота на 11 души, от които 7 българи. 

Смъртта на 22-годишната иранка Махса Амини заради неправилно носене на хиджаб отприщи нестихващи протести в страната на аятоласите. Фанатик пък наръга през лятото писателя Салман Рушди в Ню Йорк заради критичните му романи към Техеран.

Великобритания е вече с трети премиер само за една година, след като Борис Джонсън и Лис Тръст подадоха оставки.