0

Е вропейският парламент ще намали наполовина допълнителните пенсии, които получават евродепутати и еврокомисари, за да спаси пенсионния си фонд, изправен пред фалит.

Повече от 900 души, включително бивши британски евродепутати, подкрепили Брекзит, и няколко настоящи еврокомисари, продължават да получават хиляди евро месечни плащания от допълнителния пенсионен фонд на Европарламента. Тази пенсионна схема изправя пред фалит фонда, от който се черпят парите за това, разкри „Политико“. Парламентът в Страсбург вече предприе една стъпка в опит да обуздае изтичането на милиони евро за луксозен живот на пенсионирани депутати. През 2009 г. бе решено, че дотогавашната схема за пенсии вече няма да важи занапред за бъдещите евродепутати. Но това не е достатъчно, защото сумите, които се изплащат като заварено положение на пенсионираните преди 2009 г. членове на парламента, вече изчерпват запасите на фонда. Тогава на плещите на всички данъкоплатци в съюза ще увиснат 310 милиона евро, които да отидат за никак не скромен живот на пенсионираните депутати.

Мерки

На среща при закрити врата в понеделник е взето решение плащанията да се намалят с 50 на сто, възрастта за пенсиониране да се увеличи на 67 години, да се замрази годишната индексация на европенсиите и да бъдат поканени повече бенефициенти доброволно да се откажат от схемата, която им гарантира луксозен доход до живот, информира „Политико“.

Тези мерки вероятно ще спасят средствата във фонда до втората половина на 2027 г. и ще намалят черната дупка от 310 милиона евро до около 86 милиона евро. Всяко окончателно решение ще бъде взето след предстоящите през 2024 г. избори за нов състав на Европейския парламент. Документът на Chiocchetti не успя да извади напълно схемата. Над всякакви решения, взети от бюрото, стои заплахата от правни действия от страна на бенефициентите, които вече са започнали съдебни спорове, продължили десетилетие срещу предишни опити на парламента да затегне схемата.

Призив

Въпреки това има възможност Съдът на ЕС да отмени взетите решения. Зеленият вицепрезидент на парламента Хайди Хаутала каза в изявление, че фондът е трябвало да бъде „прекратен преди години“, и призова еврокомисари като висшия дипломат Жозеп Борел доброволно да се оттеглят от схемата. Преди да поеме поста в Еврокомисията, той бе евродепутат от Испания – положение, което засяга и много други негови колеги през годините.

3  бона допълнително

Съгласно правилата, въведени през 2009 г., всеки член на ЕП получава бруто 9808,67 евро (от 01.07.2022 г.), от които чисто 7646 евро. Отделно всеки получава по 4500 евро на месец за общи разходи и други допълнителни бонуси. Право на пенсия в момента дава навършена възраст от 63 години. Тя се равнява на 3,5% от заплатата, но не повече от 70% общо.  Това прави около 330 евро на месец. Разходите за тези пенсии се поемат от бюджета на ЕС, тоест от всички данъкоплатци. Допълнителното осигуряване е заварено положение за всички, които са били евродепутати до юли 2009 г. Доброволният пенсионен фонд им осигурява около 3000 евро допълнително. Той се финансира една трета от вноски на самите членове на ЕП и две трети от общия бюджет на парламента.