0

В небето можем да видим кометата 12P/Pons-Brooks. За целта ни е необходим бинокъл, тъй като яркостта й не позволява да я видим с невъоръжено око. За съжаление обаче над България е облачно вечер през изминалите нощи и затова не се разчиства небето, както би трябвало. Това каза пред „Телеграф“ физикът от Института по астрономия при БАН и от катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“ Пенчо Маркишки.

Наблюдение

От цялото Северно полукълбо на Земята може да се наблюдава кометата, каза физикът. „Очаква се до 17-18 април да може да я виждаме. Тогава ще залязва скоро след Слънцето и ще я виждаме за малко след свечеряване, ниско над западния хоризонт“, заяви той.

Комета

Физикът поясни, че тя си има глава, а в момента се развива газова опашка, като се формира и малка касапраова опашка, която се очаква да порасне през следващите седмици. 12P/Pons-Brooks ще премине през перихелия си на 21 април 2024 г. на разстояние 116.82 млн. км от Слънцето. Най-близо до Земята тя ще бъде на 2 юни – на разстояние около 231.28 млн. км от нас.

Маркишки обясни, че тази комета е от халеев тип с период 71.3 години, която я прави съизмерима с Халеевата комета, която беше с период 75-76 години.

Кометата е открита от Жан-Луй Понс през лятото на 1812 г. от астрономическата обсерватория на Марсилия. При следващата си поява през 1883 г. тя е наблюдавана от Уйлям Робърт Брукс.