0

NASA и американски учени предупреждават, че ако 2023 г. е може би най-топлата година в историята, то 2024 г. се очаква бъде още по-гореща.

По средата на 2023 г. страните по света вече са свидетели на хаотични и изгарящи климатични събития. Огнен ад и пожари има във всички точки на земята.Тъй като се очертава заплаха от глобално затопляне, надминаващо историческите рекорди, експертите по климата от правителството на САЩ предупреждават, че има 50% вероятност 2023 г. да бъде най-топлата година, регистрирана някога, и прогнозират, че следващата може да бъде още по-гореща. Жегата ще е причина и за недостига на вода.

2023 г. до момента е третата най-топла в историята“, каза главният учен на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) Сара Капник.

„Почти сигурно е – над 99% вероятност, че 2023 г. ще се нареди сред петте най-топли години в историята с почти 50 процента вероятност 2023 да се класира като най-топлата в историята“, каза Капник.

Директорът на Института за космически изследвания на NASA "Годард" Гавин Шмид казва, че присъствието на Ел Ниньо над Тихия океан може допълнително да повиши температурите през следващата година.

„Най-голямото въздействие на Ел Ниньо всъщност ще се случи през 2024 г.“, допълни Шмид.

Догодина да е още по-горещо

В началото на тази седмица както NOAA, така и NASA заявиха, че юли е най-горещият месец в историята на Земята от началото на воденето на записи преди 174 години.

Както глобалните температури на морската повърхност, така и на сушата скочиха доста над дългогодишните средни стойности.

В отделно съобщение NASA каза, че учени от нейния Институт за космически изследвания “Годард” в Ню Йорк са установили, че „юли 2023 г. е бил по-горещ от всеки друг месец в глобалния температурен рекорд“.

Части от Южна Америка, Северна Африка, Северна Америка и Антарктическия полуостров бяха особено горещи, по време на които температурите се повишиха с около 4 градуса по Целзий над средните.

На фона на тазгодишните аномалии, идващата 2024 година е плашеща за учените, които очакват драстични скокове в температурите, за които хората не са подготвени и могат направо да колабират.