0

К итайски изследователи започнаха опити за размножаване на 66 500 семена от картофи, които пътуваха до космоса на борда на кораба "Шънчжоу-16" заедно с екипажа, предаде Синхуа. 

Семената останаха в космоса повече от 180 дни.

След покълването, отглеждането и пресаждането ще бъдат подбрани най-добрите сортове, на които ще бъде направена допълнителна оценка, казва Чжан Линхай, директор на технологичния иновационен център в компанията Xisen Potato Industry Co.

Този вид отглеждане на култури се отнася до семена или щамове, изложени на космическа радиация и микрогравитация, за да мутират гените им и да се създадат нови видове или сортове с по-добри характеристики като по-кратък период на растеж, по-висок добив и по-добра устойчивост към болести.

Изследователите от центъра в окръг Шанду в северния китайски автономен регион Вътрешна Монголия планират да създадат по-устойчиви сортове картофи, както и по-високи добиви чрез експерименти, при които се използва усъвършенствана технология за редактиране на гени.

Този подход има потенциал да намали цикъла на селекция от повече от десетилетие на само няколко години, казва Чжан.

За втори път компанията Xisen Potato Industry Co., Ltd. изпраща семена в космоса. През юни 2022 г. 20 000 семена от картофи, подбрани от фирмата, са изпратени на китайската космическа станция с кораба "Шънчжоу-14", като се завръщат на Земята след 182 дни.

През 1987 г. Китай изпраща в космоса първите си семена, включително на ориз и чушки. През последните повече от тридесет години азиатската страна е провела над 30 подобни космически експеримента с растителни семена, разсад и сортове и в резултат са отгледани почти 1000 нови сорта, отбелязва Синхуа, цитирана от БТА.