0

Д жо Байдън и Доналд Тръмп влязоха в историята с два невиждани рекорда. Байдън има син Хънтър, който е първото дете на държавен глава на САЩ с криминални обвинения в съда. А Тръмп самият стана първият президент на Щатите, признат за виновен по криминално престъпление.

Няма съмнение, че тези два факта са политически свързани. Те са инструмент за натиск в ръцете на опонентите на всеки един от двамата съперници за нов мандат в Белия дом. Съдебната система на Америка е знаме, което и двата щаба на претендентите развяват като алиби за скандалните процеси. В тях се взимат решения, които може би щяха да бъдат факт и в друго историческо време. Но те се случват точно в решителната фаза от предизборната борба и няма как да не възникнат съмнения, че съдебните дела са политически мотивирани.

Драматизмът набира скорост в този театър и поставя въпроси как ще се отрази върху избирателите. Ефектът може да е положителен, но и отрицателен. До ноември има доста политическо време и всеки обрат е възможен. Делата са обаче силно оръжие в ръцете на противниците, защото без съмнение в тези президентски избори всеки глас буквално може да наклони везните и да избере новия лидер на Америка.

Вече е исторически факт, че Доналд Тръмп се превърна в първия американски президент, осъден за углавни престъпления, след като журито каза своето решение „Виновен“ по делото за т.нар „Тихи пари“. В него той е обвинен, че е платил 130 000 долара на бившата порноактриса Сторми Даниелс, за да купи мълчанието й. Не се знае все още какъв точно ще е размерът на присъдата му и дали ще му се наложи да лежи реално в затвор, или ще се размине с някакво друго наказание. Това остава да разберем на 11 юли, когато в 10 часа местно време съдът в Ню Йорк ще прочете присъдата. Събитието, дори от сегашния му момент, заявява да се превърне в повратна точка в американската история, защото вкарва избирателната система на страната в неизследвана територия, чийто изход е трудно предсказуем. Анализаторите са разделени на две, като една част предполагат, че милиардерът по този начин повишава шансовете си за Белия дом, докато друга част цитират статистики и проучвания, според които част от републиканците ще отвърнат глава от фаворита си и той ще загуби.

Дарения

Само за 24 часа от присъдата обаче Тръмп успя да набере рекордни дарения.

В четвъртък, малко след като съдебните заседатели признаха републиканеца за виновен, избирателите на Доналд Тръмп започнаха да получават първите съобщения в имейлите си. „Аз съм политически затворник!“, „Джо Байдън трябва да съжалява, че ни нападна!“, написа той в съобщение, придружено с негова снимка с вдигнат юмрук, преди да призове „патриотите“ да дарят лептата си за кампанията му за Белия дом. Няколко часа по-късно те получиха и първия SMS.

„Искат да ме пратят в затвора, искат смъртта ми“, уверява той, имайки предвид демократите, и ги обвинява без доказателства, че са организирали съдебните процеси срещу него. „Никога няма да се предам“, обещава той на своите избиратели.

Ефектът от тези съобщения е главозамайващ. Според предизборния екип кандидатът на републиканците за втори мандат начело на САЩ е събрал над 53 милиона долара дарения само в интернет за 24 часа след решението на съда в Ню Йорк срещу него.

Нещо повече, свръхбогатите донори републиканци се обединяват зад бившия президент на САЩ. Израелско-американската казинo милиардерка Мириам Аделсън се очаква да обяви многомилионно дарение. В това число влизат и инвеститорът от Силициевата долина Дейвид Сакс, Стив Шварцман и плеяда от финансови акули.

Противниците

На другия полюс са демократите и президентът Джо Байдън, които посочиха с пръст опонента си. „За първи път в американската история бивш президент, който е осъден престъпник, се кандидатира за президент“, добави президентът на Демократическата партия в Кънектикът по време на кампания за набиране на средства преди сблъсъка им на 5 ноември. Според Байдън Доналд Тръмп ще представлява още по-голяма заплаха за американската демокрация, ако бъде избран през ноември.

Освен вътрешни противници Тръмп има и такива извън Щатите. Германското издание „Билд“ предположи, че дори и да бъде избран, той няма да бъде допуснат на територията на много държави като човек с присъда. Подобно предположение изказа и британският „Индипендънт“.

Подкрепа

Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън изрази подкрепа пред „Дейли мейл“, като написа мнение, в което каза, че осъдителната присъда срещу предишния президент на САЩ е „удар в мафиотския стил“ срещу него. 

„Американският народ погледна този случай и въпреки всички зловещи твърдения за неговото ИСТОРИЧЕСКО значение (на процеса) стигна до заключението, че като цяло това е куп хленчещи стари глупости“, пише Джонсън. „Мисля, че голяма част от американския електорат можеше да види какво според мен наистина се случва: че либералните елити бяха ужасени от продължаващата популярност на Тръмп и способността му да се свързва с избирателите и използваха всичко, което можеха да намерят, за да провалят неговата кампания“, продължава той.

В своя коментар за „Дейли мейл“ Джонсън каза, че вторият мандат в Белия дом за Тръмп е „по-вероятен“ в резултат на присъдата, отбелязвайки, че цялата публичност, която е получил, ще даде тласък на републиканската му кандидатура. Тръмп благодари на бившия консервативен премиер в своята платформа Truth Social.

Развръзка

Така или иначе развръзката предстои на изборите през ноември, когато ще стане ясно какви ще са последствията от тази невиждана от света надпревара за креслото в Овалния кабинет. Надпревара, белязана с най-много скандали поне от времената на „Уотъргейт“ насам.