0

Н ай-високопоставеният американски генерал изчислява, че около 100 000 руски и 100 000 украински войници са били убити или ранени във войната в Украйна. 

Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, също предположи, че около 40 000 цивилни са загинали, след като са били въвлечени в конфликта. Оценките са най-високите, предложени досега от западен наблюдател с официален статут. Той също така каза, че знаците, че Киев е готов да започне отново преговори с Москва, предлагат "прозорец" за преговори. 

Прозорец

През последните дни Украйна даде знак за готовност да води разговори с Москва, след като президентът Володимир Зеленски се отказа от искането  Владимир Путин да бъде отстранен от власт, преди преговорите да могат да бъдат подновени. Генерал Мили добави, че за да бъдат преговорите успешни, както Русия, така и Украйна ще трябва да постигнат „взаимно признание“, че военновременна победа „може би не е постижима с военни средства и следователно трябва да се обърнат към други средства“. Висшият генерал, който служи като най-старши военен съветник на президента Джо Байдън - каза, че мащабът на жертвите може да убеди както Москва, така и Киев в необходимостта от преговори през следващите зимни месеци, когато боевете може да се забавят поради климатичните условия.

Мащабите 

 „Виждаме над 100 000 убити и ранени руски войници“, каза генерал Мили. „Същото вероятно е и от украинска страна. И Украйна, и Русия ревниво пазят броя на жертвите си. Последната актуализация на Москва през септември гласи, че само 5937 войници са били убити от началото на конфликта, като министърът на отбраната Сергей Шойгу отхвърли съобщенията за значително по-висок брой. Оценката на генерал Мили обаче е значително по-висока. За сравнение се смята, че 15 000 съветски войници са загинали в конфликта в Афганистан през 1979-89 г. 

Украйна до голяма степен се въздържа да дава данни за жертвите. Но през август главнокомандващият на въоръжените сили Валерий Залужний беше цитиран в украински медии, че досега са загинали 9000 украински войници. ООН също заяви, че не смята за надеждни данните, публикувани от участниците в конфликта. 

„Имаше огромно количество страдание, човешко страдание“, каза генерал Мили. Той също така отбеляза, че между 15 и 30 милиона  са бежанците поради причина на  руската инвазия от 24 февруари. ООН регистрира 7,8 милиона души като бежанци от Украйна в цяла Европа, включително Русия. Цифрата обаче не включва тези, които са били принудени да напуснат домовете си, но остават в Украйна, като са били обект на вътрешни разселвания. 

Изтегляне

В сряда Москва обяви, че войските й ще започнат да се изтеглят от ключовия южен град Херсон - единствения голям град, превзет от руските сили от началото на войната. Генерал Мили каза, че докато „първоначалните индикации“ предполагат, че отстъплението е започнало, той отбеляза, че Русия е струпала около 20-30 000 войници в града и изтеглянето може да отнеме няколко седмици. „Те направиха публично съобщение, че го правят. Вярвам, че го правят, за да запазят силите си, за да възстановят отбранителните линии на юг от река Днепър, но това предстои да се види“, каза той. 

Новината за изтеглянето на Русия от Херсон идва, след като през септември руският президент Владимир Путин обяви мобилизацията на 300 000 резервисти да се бият в Украйна. Военни експерти от Запада и Украйна казват, че необходимостта от мобилизация е показала, че руските войски са се провалили на бойното поле в Украйна. 

Украинският президент Володимир Зеленски  обаче призова за сдържане на емоциите след новината за руското изтегляне от Херсон, предаде Укринформ.

"Врагът не прави подаръци, нито демонстрира жестове на добра воля. Ние се борим за всичко това", каза той във видеообръщение. "Днес в информационното пространство имаше много радост, и то по понятни причини. "Но по време на война емоциите ни винаги трябва да бъдат сдържани."

Зеленски добави, че най-голямото и най-важно противопоставяне на фронта в момента е в Донецка област. "Там се решават много неща", заяви той.

Путин няма да отиде на Г20 в Джакарта

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на форума идната седмица на лидерите от Групата на 20-те най-големи световни икономики (Г-20) в Бали, съобщи пред Ройтерс индонезийски правителствен представител.

Руският лидер ще бъде представляван от външния министър Сергей Лавров. Въпреки това се очаква Путин да се включи в една от срещите по видеоконферентна връзка, допълни правителственият представител.

На форума е поканен и украинският президент Володимир Зеленски, но той обяви, че няма да участва, ако Путин е там. Очаква се украинският държавен глава да се включи във форума по видеоконферентна връзка.

В срещата на върха на Г-20 се очаква да участват още редица световни лидери, сред които президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин.