0

П овече от половината руснаци не смятат западната цивилизация, култура и демокрация за полезни. Това показват резултатите от проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирани от ТАСС.

"Повече от половината руснаци (59 процента) не виждат полза от западната цивилизация, демокрация и култура. Според 33 процента те са неподходящи за нас, а 26 на сто са на мнение, че те са разрушителни. Тези представи трайно се затвърждават в общественото мнение след 2000 г., когато изразилите отрицателна гледна точка са били 35 процента, 25 на сто са били на мнение, че западните ориентири са неподходящи за тях, а 10 процента са ги смятали за пагубни", се казва в съобщението на центъра.

Според публикуваните резултати делът на тези, които смятат, че от западната култура, демокрация и цивилизация могат да бъдат взети много полезни неща, намалява от 55 процента през 2000 г. на 30 на сто през 2022 г.

Младите хора (на възраст 18-34 години) се отнасят лоялно към Запада и смятат, че той е нужен на Русия или може да й даде много добри неща (50-55 процента). При групата на хората над 35 години преобладават противоположните оценки. Анкетираните на възраст над 60 години смятат западните ориентири за пагубни и неподходящи (70 процента). Същевременно всеки втори участник в изследването (55 процента) е на мнение, че Западът не е виновен и че руснаците сами забравят собствената си култура, а една трета от запитаните (35 процента) виждат проблем в засилването на влиянието на западната култура. С мнението, че западната култура влияе отрицателно на артистичните вкусове на руснаците, се съгласяват 44 процента от запитаните.

"За руската култура продължава да е характерно наличието на защитни филтри, позволяващи да се заимстват нови елементи, помагащи за развитието й, и същевременно да се отблъскват тези, които противоречат на базовите ценности. Запознавайки се с любопитство и предпазливост с новите тенденции, руснаците далеч невинаги ги приемат като норма. За мнозинството от запитаните поставянето като приоритет на възпроизводството и развитието на многонационалната култура на руския народ е ключово условие за намаляване на опасността от разрушаване на културния й код", коментира проучването съветникът на генералния директор на ВЦИОМ Елена Михайлова.

Националното изследване "ВЦИОМ-Спутник" е осъществено на 5 август с участието на 1600 пълнолетни граждани на Русия.

Държавите от Европейския съюз, които граничат с Русия, може да забранят достъпа на руски туристи, ако не бъде взето аналогично решение на равнище ЕС, заяви междувременно литовският министър на външните работи Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс. "Разговарях с (моите колеги) от всички тези страни... не виждам много различия в политически план", каза литовският външен министър пред журналисти в столицата Вилнюс.

Освен Литва останалите държави от ЕС, които граничат с Русия, са Финландия, Естония, Латвия и Полша.

"Руските туристи не бива да бъдат в Европейския съюз. Страната им извършва геноцид", подчерта Ландсбергис, имайки предвид войната в Украйна.