0

С лед като прекъснаха морския трафик, като атакуваха кораби, пресичащи Червено море, хусите са обвинени, че са ударили друго средство на глобалния свят - подводните кабели на международните телекомуникации. 

През последните дни кабелите, принадлежащи на най-малко четири от големите оператори, бяха „прекъснати“, причинявайки „значителни прекъсвания“ на телефонните мрежи и уеб трафика в голяма част от Близкия изток. Според Hong Kong Global Communications (HGC) 25% от комуникациите между Азия и Европа са повредени. HGC не казва кой е прерязал кабелите, но през последните седмици йеменските бунтовници, същите, които атакуват кораби, заплашиха да атакуват телекомуникациите, като унищожат подводната им инфраструктура.

Абдул-Малик, лидер на хусите, отрича неговата група да стои зад подобно действие, като обвинява военноморските сили на САЩ и Великобритания, които заедно с други страни защитават търговското корабоплаване в Червено море. Позовавайки се на източници от разузнаването, израелският новинарски сайт Globes обаче твърди, че йеменските бунтовници са прерязали кабелите. Сред повредените комуникационни мрежи е кабелна система с дължина 25 000 километра, свързваща Южна Азия с Европа през Египет. Europe India Gateway - кабелът, свързващ Индия с Европа, също беше повреден. 

Спиране на търговията и компрометиране на комуникациите между три континента: това изглежда е целта на хусите в тяхната офанзива в услуга на Иран срещу Запада и неговите съюзници в сунитския арабски свят.

Това, което е сигурно е, че ремонтът на кабелите ще отнеме поне два месеца, посочват експерти от бранша, ако това е изобщо е възможно. Компаниите, чиито телекомуникации са повредени, трябва първо да получат разрешение от хусите да работят в Червено море и след това да поемат отговорността за сложна операция в разгара на продължаващия конфликт в региона, между ракети и дронове, изстреляни от йеменските бунтовници, реакцията на западната противовъздушна отбрана и въздушните нападения на САЩ и Обединеното кралство срещу базите на хутите.

Англо-американската бомбардировъчна кампания срещу бунтовниците също среща известни трудности. След седмици на нападения очакванията на Вашингтон и Лондон са значително да намалят способността на хусите да атакуват кораби с ракети и дронове. Американски военни източници обаче казват пред Financial Times, че недостатъчната информация от разузнавателните служби за арсеналите на бунтовниците прави нивото на щетите, нанесени от бомбардировките, неясно. Следователно заплахата остава и градският вестник отбелязва, че за отмяната й е необходим и дипломатически натиск върху Иран, за да се гарантира, че Техеран нарежда на хусите да спрат атаките срещу корабите. И не режат комуникационни кабели.