0

Т е починаха на 93-годишна възраст, държейки се за ръка, прибягвайки до евтаназия след диагностицирано заболяване. Бившият холандски министър-председател Андреас Антониус Мария ван Агт (известен като Дрис) и съпругата му Евгения ван Агт-Крекелберг предпочетоха сладката смърт пред бавната агония. 

Новината беше съобщена от The Rights Foru , базираната в Амстердам неправителствена организация, която се занимава с правата на човека, основана от политика през 2009 година. 

Двойката вече е погребана на частна церемония в град Неймеген. „Той умря ръка за ръка с любимата си съпруга, опората и котвата, с която беше повече от 70 години и която винаги продължаваше да нарича „моята приятелка“, пише неправителствената организация в изявлението, в което направи тъжното съобщение. 

Бившият премиер и съпругата му бяха много болни от известно време. През 2019 г. Ван Агт получи мозъчен кръвоизлив, докато изнасяше реч на събитие в подкрепа на палестинската кауза, и никога не се е възстановил напълно. 

Дрис подаде оставка от партията си през 2017 г., което беляза кулминацията на пътя, му като политике. Неговата подкрепа за палестинската кауза доведе до непреодолими различия със съпартийците му. Първоначално той управлява страната с десните либерали между 1977 и 1981 г. По това време създава политиката на толерантност към канабиса, която все още е в сила и която отличава Холандия от много други страни. По-късно той отново става министър-председател за една година в коалиция с Лейбъристката партия и центристките демократи.

След като посети Израел през 1999 г., той започна открито да изразява подкрепата си за палестинците, наричайки това пътуване до Близкия изток вид "покръстване". След това, през 2009 г., той основава “The Rights Forum”, за да подкрепи „справедлива и устойчива холандска и европейска политика по отношение на въпроса Палестина/Израел“. 

Холандският кралски двор също скърби за загубата на политика: „Ван Агт пое важни отговорности в бурен период и успя да вдъхнови мнозина със своя уникален стил“.

Всъщност Ван Агт беше известен с изтънчения си език и винаги висококултурните си цитати. Дори настоящият холандски министър-председател Марк Рюте му посвети мисъл: „Със своя цветист и уникален език, ясните си убеждения с винаги изненадващо представяне, той даде цвят и съдържание на холандската политика в момент на поляризация и обновяване на партията“.