0

С амо три години след завършване на Варненската търговска гимназия Христо Ковачев вече ръководи екип в британската компания ZigZag Global Ltd.

Програмиране

Младежът ръководи екип за тестване на софтуер. „В момента управлявам десетина служители, разделени в пет екипа. Аз им раздавам задачите. Това са млади хора, които сега излизат от университети или все още студенти, страшни таланти, хора, на които мога да разчитам“, разказа за „Телеграф“ Христо Ковачев. Специалистите от екипа му са базирани в цяла България - София, Пловдив, Кърджали, Велико Търново. Два, три пъти се събират във Варна, за да се видят и да работят от офиса.

Учение

Успешният младеж е започнал работа в дружеството още като ученик по време на лятната ваканция между 11-и и 12-и клас. Той е от първия випуск, завършил Националната програма “Обучение за ИТ умения и кариера” на МОН. Тя осигурява обучение по програмиране и компютърни науки на ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас през свободното им време и ваканциите. Христо подчертава, че знанията, придобити във Варненската търговска гимназия "Георги Раковски" и програма "ИТ Кариера" на МОН, са незаменима част от професионалното му развитие. „Още в 10-и клас започнахме усилено да изучаваме обектно ориентирани езици за програмиране, алгоритми, бази данни”, спомня си той. Според него това, че обучението се провежда в извънучебно време, дава възможност за задълбочено навлизане в материята. Христо споделя, че все още поддържа контакт с лекторите от програмата на МОН, както и с преподаватели от гимназията. „Тъй като бях в професионална гимназия, първият ми стаж беше в една счетоводна фирма. Там научих доста за реалната работа. Да седиш на бюро и да работиш е много по-трудно от представите, които имаме в училище“, коментира младият мъж.

Стаж

Вторият му стаж е към сегашния работодател. „Със сигурност това, че започнах работа между 11-и и 12-и клас, ми даде шанса на крехката възраст, на която съм, да нося такава отговорност“, коментира Христо Ковачев. Той се явил на интервю за стаж и го приели. „Кандидатствах за позицията младши специалист - автоматизирано тестване на софтуер. Знанията, придобити по специализираните предмети като компютърна архитектура и операционни системи, програмиране и алгоритмични езици и информатика, в комбинация с програмата "Обучение за ИТ умения и кариера" към МОН ми дадоха увереността да се явя на интервюто“, разказва още Христо. Първоначално започнал на 4-часов работен ден в дружеството - сутрин ходел на училище, а следобед на работа във фирмата. След като завършил училище, от компанията му предложили и 8-часов работен ден. Комуникацията във фирмата е изцяло на английски език. „Харесва ми работата, защото е натоварена, динамична, всеки ден има различен проблем, който трябва да се решава“, посочва младият специалист. Христо споделя, че първоначално започнал да учи висше образование във Варненския икономически университет, но с нарастване на задълженията не му оставало време да посещава лекциите. Затова от следващата година ще се премести задочно обучение. Самият той заявява амбиции да се развива професионално при сегашния си работодател, който му дава свобода за развитие. Основната дейност на дружеството, което наскоро бе придобито от световния гигант Global Blue, е медиатор между търговски обекти и техните крайни клиенти. Клонът на компанията се намира във Варна, самата компания е от Великобритания. Като ръководител на екипа, освен да раздава и определя задачите, Христо има задължение да определя тяхната комуникация, професионалната им реализация, отпуски, интервюта, които той определя като неотменната бюрократична част. По отношение на техническата част неговата работа и тази на екипа му е да се грижат за инфраструктурата на тестовите среди, тества критични бъгове, които се появяват при определени клиенти, или ако са недоволни от нещо, негова е и задачата да комуникира с тях. Христо е набор 2001 г., но дори на тази възраст се е научил да носи отговорност, разбрал е целите си и продължава уверено напред.