0

П асажерите на круизния лайнер Norwegian Dawn изживяват истински ужас, вместо да се наслаждават на екзотично пътешествие.

Корабът с 2200 гости на борда и 1000 души екипаж плава самотно и безцелно край бреговете на Африка, след като му беше забранено да акостира в Мавриций.

Причината е сериозни съмнения за епидемия от холера, разрастваща се на борда му.  Част от пътниците и екипажа са в изолация със симптоми на повръщане и диария.

С цел да се избегнат рискове за здравето на хората, местните власти не допускат заразения плавателен съд до брега.

Още снимки от инфарктната ситуация с епидемията от холера може да видите ТУК.

Приблизително същият брой туристи не са успели да се качат на кораба и са били принудени да чакат на опашка на пристанището, преди да бъдат настанени в хотели, когато стана ясно, че корабът не може да акостира.

12-дневният круиз с начало  Южна Африка  трябвало да мине през Мозамбик и да акостира в Порт Луис в неделя, но пристигнал ден по-рано, след като пропуснал спирка на остров Реюнион.

Британец свидетелства пред Mail online: “Не съм на кораба, но чакам да се кача, а не искам... на сушата е пълен хаос, няма актуална информация и е пълна бъркотия“.

Други от пътниците искат направо да се връщат у дома и търсят самолетни билети, които ще им излязат солени, на всичкото отгоре най-вероятно няма да получат и обезщетение от норвежката компания, след като отказват да са на борда на лайнера.

На този етап не е известно дали на кораба има и български граждани.

Холера (на латински: cholera) се нарича тежко инфекциозно заболяване, предизвикано от бактерията Vibrio cholerae.

Характеризира се с интоксикация, поражение на тънкото черво, гастроинтестинални прояви, дехидратация, тежко протичане и висока смъртност.

Предаването на болестта на хора става по фекално-орален механизъм, с водата, хранителните продукти и замърсени ръце.

В най-тежките си форми холерата е една от смъртоносните известни болести, като е възможно заразен пациент да умре в рамките на три часа, ако не е подложен на лечение.

В повечето случаи смъртта настъпва след 18 часа до няколко дни, ако пациентът не бъде рехидратиран.

При холерата се наблюдава тенденция за епидемично и пандемично разпространение.

До началото на 19 век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата.

От 20-те години на 19 век болестта се разпространява и в други страни, като предизвиква няколко пандемии с десетки хиляди жертви. Образувани са нови трайни вторични ендемични огнища в Африка и Латинска Америка.

Жертвите на болестта само във Франция през 30-те години са около 100 хиляди души. В наши дни болестта е практически унищожена в Европа и Северна Америка, благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода. В наши дни смъртността при хората от холера се е увеличила на 9,13% за африканския континент.

Съгласно Международния санитарен правилник заболяванията холера, чума, жълта треска и вариола са включени в групата на особено опасните инфекции. Наричани са още карантинни или конвенционални болести, подлежащи на специален контрол от Световната здравна организация.