0

П овече от 300 милиона деца по света са жертви на онлайн сексуална експлоатация и злоупотреба всяка година, показва проучване, цитирано от Guardian.

В това, което се смята за първата глобална оценка на мащаба на кризата, изследователи от Университета в Единбург установиха, че 12,6% от децата в света са били жертви на говорене, споделяне и излагане на сексуални изображения и видео без съгласие през последната година , което се равнява на около 302 милиона млади хора. Подобна част – 12,5% – е била обект на онлайн привличане, като например нежелани сексуални разговори, които могат да включват секстинг, сексуални въпроси и искания за сексуален акт от възрастни или други младежи. Престъпленията могат също да приемат формата на „сексуално изнудване“, при което “хищниците” искат пари от жертвите, за да запазят изображенията поверителни.

Проучването показва, че САЩ са особено рискова зона. Инициативата Childlight на университета – която има за цел да разбере разпространението на малтретирането на деца – включва нов глобален индекс, който установи, че един на всеки девет мъже в САЩ (еквивалентно на почти 14 милиона) е признал, че е извършвал непристойни неща в онлайн с деца в даден момент. Проучванията показват, че 7% от британските мъже, което се равнява на 1,8 милиона, признават същото. Проучването също така установи, че много мъже са признали, че биха се опитали да извършат физически сексуални престъпления срещу деца, ако смятат, че това ще бъде запазено в тайна.

Главният изпълнителен директор на Childlight, Пол Станфийлд, каза: „Това е в зашеметяващ мащаб, който само в Обединеното кралство се равнява на формирането на опашка от мъже нарушители, която може да се простира по целия път от Глазгоу до Лондон – или да напълни стадион Уембли 20 пъти. „Материалите за злоупотреба с деца са толкова разпространени, че средно файловете се докладват на наблюдателни и полицейски организации веднъж на секунда. Това е глобална здравна пандемия, която остана скрита твърде дълго. Среща се във всяка страна, нараства експоненциално и изисква глобален отговор. Трябва да действаме спешно и да го третираме като проблем за общественото здраве, който може да бъде предотвратен”.

Стивън Кавана, изпълнителен директор на Интерпол, каза, че органите на реда се борят да се справят с проблема. „Трябва да направим много повече заедно на глобално ниво, включително обучение на специализирани изследователи, по-добро споделяне на данни и оборудване за ефективна борба с тази пандемия и вредата, която тя нанася на милиони млади животи по света“, каза той.