0

Г оляма част от военната помощ, която западните държави изпращат на украинските сили, не достига до войниците на фронтовата линия, показва разследване на американския телевизионен канал „Ес Би Ес“.

Във война, която се води предимно със съветски боеприпаси, предоставянето на оръжия на НАТО и военни доставки от Запада в Украйна се оказва сред най-големите определящи фактори за това дали една или друга територия бива спечелена или загубена - особено ако става въпрос за враждебно настроените към Киев гранични райони с Русия. 

Надзор 

„Повечето от тези оръжия и военни доставки биват изпращани до полската граница, където САЩ и съюзниците от НАТО бързо ги прехвърлят на украински служители. В този момент надзорът на американците приключва“, отбелязва телевизията.

Йонас Охман, председателят на базираната в Литва неправителствена организация „Синьо-жълто“, която се занимава с прехвърлянето на доставки на Украйна от 2014 г. насам, представя данни, съгласно които само 30% от отпусната на Киев военна помощ достигат до войниците на фронтовата линия. 

„Всичко преминава през границата, но тогава нещо се случва“, обяснява Охман, като допълва, че според неговите лични оценки 60-70% от доставите не достигат крайната си цел. Причините, по думите му, се крият в това, че „има могъщи хора, олигарси, политически фигури“, а в редиците на украинските силови структури „по цял ден се води борба за власт“. 

Анди Милбърн, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ, който е служил в Ирак и Сомалия, наскоро основава „Моцарт груп“ - организация, посветена на обучението на украински войници. По думите му без контрол от страна на Вашингтон военната помощ за Киев едва ли ще достигне до нуждаещите се от нея в армията. 
„Мога да ви кажа, че бойните части на фронтовата линия със сигурност не получават цялата помощ“, добавя Милбърн, визирайки предоставените от Запада безпилотни летателни апарати, муниции, бронежилетки и друго оборудване. 

Ангажименти

По данни на Института за световна икономика в Кил, който проследява глобалните ангажименти за помощ на Киев, от началото на военните действия в Украйна САЩ са предоставили на страната 23 млрд. долара военна помощ на Украйна. Обединеното кралство се е ангажирало с 3,7 млрд. долара, Германия - с 1,4 млрд., а Полша - с 1,8 млрд. долара. Все повече страни следват примера им и отпускат средства за разкъсваната от война държава, но въпросът дали тя бива използвана по предназначение, остава открит. 

Причини

Налице са редица причини за това помощта да не достига до нуждаещите се от нея. Комбинацията от постоянно изместващи се фронтови линии в Украйна с нейните предимно доброволчески и паравоенни сили прави доставката на военна помощ трудна. Мнозина изразяват загриженост и относно попадането на оръжия на черния пазар в Украйна, който процъфтява след разпадането на СССР на фона на ширещата се корупция в страната. 

През юли Бони Дениз Дженкинс, заместник-секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност в Държавния департамент на САЩ, подчерта, че „потенциалът за незаконно отклоняване на оръжия е сред множеството политическо-военни съображения и такива за правата на човека“. Тя обаче допълни, че във Вашингтон „сме уверени в ангажимента на украинското правителство да защити по подходящ начин и да отчете отбранителното военно оборудване с произход от САЩ“. 

Според Донатела Ровера от правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ случващото се в Украйна не е прецедент. Тя обръща внимание на факта, че много от оръжията, които западните държави са предали на правоприлагащите органи в Ирак и Афганистан, често не са достигали до тях, а са попадали в ръцете на екстремистите, срещу които се борят. За да се избегне подобно развитие на ситуацията, са необходими строги механизми за контрол, препоръчва Милбърн.
„Ако контролът спира на украинската граница, фактът, че военното оборудване не достига където трябва, не бива да е изненада“, заключава пенсионираният морски пехотинец.