0

Освещаването на царя се извърши на Червения площад. На концерт по случай десетата годишнина от анексирането на Кримския полуостров от Русия. Годишнината не е просто претекст за празнуване на преизбирането на Владимир Путин с 87,28% от гласовете след безспорните президентски избори, които се проведоха от петък до неделя. Това е програма! 

Анексирането на Крим беше само първият акт на конфликта между Русия и Украйна. И празнуването му от плебса, който утвърди Путин за пети мандат, показва пътя, който преизбраният президент възнамерява да следва през следващите си шест години в Кремъл, пише кореспондентът на вестник La Repubblica Розалба Кастелети. 

Путин веднага изяснява това, когато късно вечерта излиза на сцената под викове „Россия! Русия“. Той обещава, че Русия ще "продължи напред, заедно, ръка за ръка" не само с Крим и Севастопол, но и с другите четири украински региона, анексирани преди две години, които той нарича "Новоросия".

 „Завръщането в родината – казва той – се оказа по-трудно, по-трагично, но успяхме и това е голямо събитие в историята на нашата държава“. Знак, че компромис с Киев не е възможен.

Трима претенденти 

Путин не е сам на сцената! Придружен е от тримата марионетни претенденти за президент, които получиха между 3 и 4% от гласовете в урните. След като са приети в Кремъл около бялата маса от лидера, с когото никога не е имало истинско състезание, те вземат думата един по един. Първо комунистът Николай Харитонов, който припомня как Путин работи усилено, за да гарантира, че населението на Крим „се завръща у дома“. Тогава националистът Леонид Слуцкий, ръководител на Либерално-демократическата партия. И накрая новият Владислав Даванков от "Нови хора". Те пеят руския химн заедно с Путин. Тест показват единство.

Отлив

„Реинтеграцията на Крим беше важна, защото той е част от Русия. Както беше и с новите територии. Имам много роднини там и всички искат да говорят руски и да бъдат с Русия. Както казва главният герой от филма „Брат 2“, когато страната ти е под обсада, трябва да я подкрепяш“, казва 52-годишният Сергей Бондир, роден в Донецк, който обаче напуска концерта със съпругата си преди Путин да говори.

На улица Николская, където има порти с метални детектори, отвъд които можете да преминете само с билет, потокът от хора, напускащи под звуците на първите тактове на концерта, е постоянен. 

Извинението, което всички дават, е едно и също: „Стана ни прекалено студено“.

Заплахи

Студенти и служители на общинска фирма бяха докарани още в ранния следобед да чакат с часове на минусови температури началото на концерта. 

В продължение на дни снимки със заплашителни текстови съобщения, изпратени до преподаватели и работодатели, задължаващи ги да присъстват на събитието, циркулираха в телеграм каналите. 

45-годишната Светлана, родом от Донбас, но преместила се в Москва преди десет години, казва например, че е част от "група, организирана от московска компания в третичния сектор". Тя не е единствената.

Границите от 1945 г. 

Дори 18-годишният студент по медицина Фьодор, загърнат с руския трикольор, не успя да устои докрай, въпреки че се похвали, че е довел тук "група от над 100 души". Той говори за концерта като за приключение. Той няма какво да каже нито за президентските избори, нито за анексията, освен че „Путин е най-добрият“. 

Студентка, която предпочита да остане анонимна, чистосърдечно признава, че е дошла само за концерта. Но и тя не изчака речта на Путин: „Има твърде много хора и твърде студено“. 

Група от Догопрудни, район в северната част на Москва, където изключеният кандидат-пацифист Борис Надеждин е съветник, след като обиколи Червения площад, следвайки инструкциите на заплашващите агенти за борба с безредиците Омон, се отказва от концерта по средата. 

Билетът за концерта си струва поне за едното пътуване до столицата. 20-годишният Андрей идва от Екатеринбург, столицата на Урал. Да, съгласен е с казаното от Путин. Всъщност той отива още по-далеч: „Нашата родина – казва той – трябва да се върне в границите от 1945 г., когато се простираше от Брест (в Беларус, бел.ред. ) до Владивосток“.