0

С ъединените щати са предоставяли подкрепа, включително техническа, на военновъздушните сили на Саудитска Арабия, които са нанасяли въздушни удари срещу цивилни цели в Йемен, разкрива съвместно разследване на вестник The Washington Post и Колумбийския университет.

Медията отбелязва, че докато обвиненията, че Русия е бомбардирала родилна болница в Украйна е предизвикала масово възмущение, хиляди подобни удари са били нанесени срещу йеменски цивилни, без това да получава необходимото внимание.

Разследването директно обвинява САЩ заради подкрепата към Саудитска Арабия във военния конфликт. „Значителна част от въздушните нападения са извършени от самолети, сглобени, поддържани и продадени от американски компании, и от пилоти, които са били обучени от специалисти на въоръжените сили на САЩ“, пише The Washington Post. Авторите на материала припомнят, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън през 2021 г. обяви прекратяване на военната подкрепа на САЩ за "настъпателни операции", извършени от водената от Саудитска Арабия коалиция срещу бунтовниците хути от шиитското движение Ансар Аллах, и също така спря продажба на някои боеприпаси.

Все още обаче договорите за поддръжка, изпълнявани както от частни американски компании, така и от американските военни, не са прекратени, подчертава изданието. Според разследването Съединените щати "предоставиха оръжия, обучиха пилоти и осигуриха поддръжка" за повечето от самолетите, участващи в бомбардировките на цивилни цели в Йемен. Коалицията извърши над 150 такива въздушни удара през целия период на военната кампания.

„Съединените щати продадоха оръжия за милиарди долари при различни американски президенти. Саудитска Арабия от години извършва въздушни удари по болници, пазари, хранителни фабрики и затвори, убивайки хиляди цивилни“, каза Приянка Мотапарти от Колумбийския университет.

В Йемен от август 2014 г. продължава конфликт между правителствените сили и въоръжените формирования на бунтовниците хути. Той навлезе в най-активната си фаза с нахлуването в страната през март 2015 г. на коалиция, водена от Саудитска Арабия. Конфликтът доведе до мащабна хуманитарна криза. По данни на ООН повече от 24 милиона йеменци (около 80% от населението) се нуждаят от хуманитарна помощ, а броят на вътрешно разселените хора надхвърля 4 милиона.