0

С ъздателят на световноизвестният хит „Казачок“ Борис Рубашкин издъхна на 12 май в дома си в Залцбург. След близо месец роденият на 17 юни в София Рубашкин трябваше да навърши 90 години. Артистът е издъхнал в съня си. В последно време той не бе в добро здраве, имаше проблем с краката след падане.

За последно репортер на „Телеграф“ разговаря с Рубашкин, преди 5 месеца, на 11 декември 2021 г. Тогава той сподели желанието си да дойде в родината си. Плануваше това да се случи около рождения му ден. Рубашкин успя да спаси апартамента си в София от лапите на имотната мафия. Преди 5 години композиторът стана жертва на измамници и без малко не загуби наследственото си жилище. След серия от публикации в любимия му вестник „Телеграф“ и съдебна битка правото възтържествува.

Измамници

През декември 2017 година измамници от имотната мафия виждат, че жилището в столицата се води на много възрастен човек, без роднини у нас и живеещ отдавна зад граница. Правят сделка от името на Рубашкин през столичен нотариус. Не се трогват, че възрастният човек живее в Австрия и е почетен гражданин на Залцбург, носител на множество награди и отличия от президентите на Австрия и на България. Година и три месеца след изповядването на сделката, на 27 февруари 2019 година, купувачите на апартамента на Рубашкин са изненадани от призовка от Благоевградския районен съд за искова молба, депозирана срещу тях и претенция за обявяване на сключената валидна и законосъобразна сделка за недействителна. Причината е, че имотните измамници обявяват Рубашкин за длъжник и апартаментът би следвало да се вземе от кредитора за обезпечение на кредита ведно с лихвите. Но това е неприятната част.

На снимката вдясно Рубашкин, който е записан под №13 в списъка на враговете на Съветския съюз като малък в Борисовата градина в София.

 На снимката вдясно Рубашкин, който е записан под №13 в списъка на враговете на Съветския съюз като малък в Борисовата градина в София.
FLB

Историята

Историята на този възрастен мъж е прелюбопитна много повече извън имотните сделки. Син на руснак и българка, роденият в София Рубашкин емигрира от България в Австрия през 1962 г., а през пролетта на 1970 г. композира знаменития „Казачок“, превърнал се в тотален хит и емблема на руската емиграция по цял свят. "Казачок" е с над 10 милиона продадени плочи и за него световната преса пише: "Виена подари на света два танца - валса на Щраус и "Казачок" на Рубашкин". В творческата кариера на Рубашкин са отбелязани 328 концерта в Русия, актьорско участие в два филма, оперни режисури, ангажименти в най-престижните опери в света. Десетки биографични филми за музиканта са заснети у нас и в чужбина. Получил е шест златни плочи. Преди 2 години по повод 50-годишнината от създаването на „Казачок“ лично Рубашкин се обади в редакцията на любимия си вестник „Телеграф“, който редовно намираше начин да получи в Залцбург. „Моят световен хит "Казачок" има 50-годишен юбилей, много вестници в чужбина писаха по този повод и ще се радвам и най-четеният български вестник „Телеграф“ да отбележи юбилея“, каза тогава Рубашкин, който се свърза с вестника от дома си в Залцбург. За последно в края на годината артистът бе изключително радостен, че „Телеграф“ вече си има онлайн издание и редовно четеше публикациите ни през смартфона си.

На ски училище на Витоша.

 На ски училище на Витоша.
FLB

Войната

„Откакто се помня, все нося две дини под една мишница. Първо внесох руските романси в България, след което прибавих към репертоара си баритонови партии от различни опери. Плочите ми се продаваха. После излезе и "Казачок", което мога да определя като връх в интерпретациите ми на руското изкуство“, обясни при последното си интервю за „Телеграф“ Рубашкин. „Очаквам коронавирусът да свърши вече, да дойдат по-хубави времена, но не ми харесва какво става в Русия. Аз съм враг на социализма, разграничавам се от болшевиките категорично, както и в днешно време от властта на Путин, това не е добър човек и може да направи някоя пакост“, коментира пред „Телеграф“ Рубашкин няма и три месеца преди реално да стане войната в Украйна, така сякаш я предусещаше. „Баща ми е донски казак, избягал от болшевиките. Брат ми е убит 1970 година“, споделя Рубашкин. Спомня си, че когато емигрирал в Австрия през Чехословакия, 8 години не са пускали майка му при него да се видят. Рубашкин няма право да се върне в България в продължение на 23 години. В архивите на Държавна сигурност фигурира под псевдонима Черния. Едва през 1986 г. получил от България позволение да се завърне, ако иска, но се оказва, че е само привидно. „През 1987 г. директорът на Националната опера Светозар Донев ме покани да пея в "Кармен", но ме спряха на границата. След което получих нова петгодишна забрана да посещавам България“, спомня си композиторът. Идва в София вече в годините на демокрацията, през 1992 г. изнася концерт в НДК. През март 2003 г. президентът Георги Първанов награди Борис Рубашкин с орден "Мадарски конник“ I степен. До последно Рубашкин казваше, че България много му липсва и копнее за родината всеки миг. Помнеше добре стара София, знаеше улиците, локалите и сцените, където се е изявявал.

Рубашкин с втората си съпруга и дъщеря си в Залцбург.

 Рубашкин с втората си съпруга и дъщеря си в Залцбург.

Баща му идва като бежанец в София

Бащата на Борис, Семьон Чернорубашкин, бяга от СССР през 1919 година. Преди това Червената армия опожарява къщата им. Фамилията им минава през Турция и се установяват в София. Тук белогвардеецът се жени за българката Теодора Липова. Ражда им се син, който кръщават в чест на цар Борис III. Фамилията Чернорубашкин е стара казашка. В България се подписва като Рубашкин. Фолклорен танцьор, класически балет танцьор. Учи пеене при проф. Мария Бранд във Виена, в Италия при Марио дел Монако. Танцува в България и Чехословакия, дипломира се в Прага като икономист. Когато в 1962 г. емигрира в Австрия, е общ работник, после танцува в Театър ан дер Вин и Фолксопер във Виена. Композитор и текст автор е на съвременния танц “Казачок”. Много композиции за издателство “Шнайдер” - Виена. Има издадени 15 плочи, от които 5 златни и около 5 сингъла.

Кариерата му започва в руския ресторант „Жар-птица“

Преди да емигрира в Австрия, Рубашкин е танцьор солист на ансамбъла на МВР в София. Във Виена работи в балетните ансамбли на Театер ан дер Вин и Фолксопер. Началото на певческата му кариера е в руския ресторант „Жар-птица“. От 1967 до 1974 е солист в залцбургската опера. Гостува в почти цяла Европа, както и в Южна и Северна Америка, Австралия. Репертоарът му включва 35 баритонови партии. В периода 1978-1986 г. работи като оперен режисьор в Южна Америка, а през 1992-1993 г. - в Русия. Руската и българската телевизия заснемат за него 6 телевизионни филма. Държавната музикална академия го удостоява със званието доктор хонорис кауза. Рубашкин е известен и с помощите за деца в неравностойно положение, както и с даренията си за Музикалната академия.