0

А ктьори и шоу звезди събират подписи срещу клетки, в които се отглеждат малки теленца. За това съобщи пред „Телеграф“ Стефан Димитров от организацията „Невидими животни“. 

Петицията за 24 часа събра над 35 хиляди подписа, а видеото в защита на животните се превърна в хит и събра над половин милион гледания, увери Димитров. 

@nevidimi.bg 💔 Моля ви, пуснете ме… ➡️ www.bezkletki.bg (линк в профила) ⬅️ 😢 Никое теленце не заслужава живот в клетка. Да бъде далече от майка си. Да бъде самичко. Изоставено. Уплашено. Да прекара първите си месеци на света между железни решетки. Да плаче и да вика, но никой да не го чува… ✊ Сега ТИ можеш да спреш страданието му! ПОДПИШИ СЕГА петицията за ЗАБРАНА на отглеждането на теленца в клетки в България на 👉 www.bezkletki.bg (линк в профила) 👈 🐾 Бъди героят за теленце, затворено в клетка! —— Благодарим за съпричастността и участието, @Assen Blatechki, Марта Желязкова, @thegirlwiththestrays, @Mirela Lilova, @Ei Bo, @EVA Georgieva, Виктория Георгиева, Искра Донова, @zdrava_kamenova, Дивна! Благодарим за професионализма на целия екип на агенция Push Pull Production! Кадри: @Essere Animali #НевидимиЖивотни #КлеткитеСаКошмар ♬ Моля ви пуснете ме - Невидими животни

Жестокост

В него участват звезди от киното, музиката и театъра. Сред тях са Асен Блатечки, Валерия от „Ергенът“, Здрава Каменова, Искра Донова, Ева Георгиева, Дивна и др. В него те призовават да се забранят клетките като жестоки съоръжения, в които малките теленца не могат да тичат, да подскачат, да играят и най-вече са изолирани от себеподобните си и са много самотни.

Стефан Димитров разказа, че в организацията членуват актьори, юристи, ветеринарни лекари, IT специалисти, а самият той е инженер. Те са провокирани да започнат такава кампания след доклад на Института по аграрна икономика от тази пролет. В него отглеждането на телета в клетки е идентифицирано като жесток и антихуманен подход. Той се практикува предимно в големите индустриални ферми и не е типичен за стопанствата със стада от по 100 животни. Агроучените призовават да бъде сменен с групово отглеждане, при което малките са сред стадото.

Статистика 

Според природозащитниците около 110 хил. са теленцата в България, а една трета от тях са изолирани в клетки. Причината да ги отглеждат така са съветите на част от ветеринарните лекари, за да ги предпазят от болести. Според Европейската агенция по храните няма опасност, ако теленцата живеят в групи от по 2 и 7. Преминаването към групово отглеждане няма да натовари икономически фермерите, сочат проучванията на еколозите. Петицията може да се подкрепи на сайта  bezkletki.nevidimi.bg.