0

Т ревожна тенденция засяга така модерните напоследък инфлуенсърки. Девойки и жени от всякакви раси и класи се надпреварват да станат звезди в нета, демонстрирайки висок стандарт и рекламирайки всякакви джунджурии. Успех обаче, особено финансов, имат броени инфлуенсърки. Всички останали драпат за по няколко хиляди последователи, изпразвайки до дъно и без това пробитите си банкови сметки.

Две от тях се съгласили да споделят "опита" си пред Fortune.

30-годишната кандидат-звезда Лисет Калвейро не само фалира, ами и затъна в дългове, след като похарчила цяло състояние, опитвайки се да имитира перфектния живот на онлайн звезда - пръскайки пари за тоалети, вечери и ваканции.

На всичкото отгоре с поведението тя е подвела хиляди от последователите си да правят същото. Накрая, като теглила чертата, се оказало, че изхарчила всичките си спестявания и е направила дълг от 10 000 долара по кредитната си карта.

За капак, големите инвестиции не й донесли очакваните легиони от фенове.

“Опитвах се да копирам момичетата, които имат милиони последователи“, признава тя за Fortune.

В интервюто признава, че от 2010 година мечтае да влезе ол-ин въртележката и да стане моден и лайфстайл влиятелен човек.

В опитите си обаче да поддържа фалшиф висок стандарт, докато успее да натрупа милиони последователи като най-известните, тя всъщност фалира, генерирайки само 10 000 последователи. Т.е, всеки последовател й е струвал много над 1 долар, без да генерира приходи.

Пред същото издание, друга имитаторка на милионерките – 27-годишната Ема Роуз Легер казва: „определено източих банковата си сметка няколко пъти, опитвайки се да се издигна като инфлуенсър“.

Въпреки че сега може да се похвали с 623 000 последователи в Instagram и 236 000 в TikTok, Ема допълнително уточни, че през 2018 г. е платила от джоба си за билети за Coachella 2018 - разход, който я остави почти без пари за уикенда на емблематичния музикален фестивал. 

“Буквално нямах пари в банковата си сметка онзи уикенд“,откровеничи тя пред Fortune. 

Както казва Брук Ерин Дъфи – доцент по комуникации в университета “Корнел”, който отдавна е изучавал възхода на инфлуенсърите и икономиката на творците, повечето wannabe инфлуенсъри по всяка вероятност идват от среда на съществуващи социални и икономически привилегии. 

„Необходимо е повече от смелост и късмет, за да успееш на такъв наситен пазар“, казва Брук пред Fortune.