1

- Г-н Чучков, преди няколко дни бяхте рожденик, как празнувахте?

- Преди 4 години за последно съм правил голямо парти за рождения си ден. Тази година си го отпразнувах в много тесен кръг, но голямо парти ще има в края на месеца, когато мама става на 80 и сме решили да направим едно хубаво общо тържество. 

- Жива и здрава да ви е. Вие от хората, които правят равносметки ли сте, или гледате само напред?

- Предпочитам да гледам напред, но няма как да не си правиш равносметка. За да погледнеш напред читаво, трябва да си се огледал и назад, защото се учиш от провалите. От успехите се учиш много по-трудно, защото трябва много внимателно да ги обмисляш. Много е важно да си даваш сметка за грешките, за да не ги повтаряш след това.

- Вие самият успявате ли да не повтаряте стари грешки?

- Считам, че до някакъв умерен процент съм успял. Хора, които 100% са се поучили от грешките си и не ги повтарят, май не съм срещал. Чувал съм, че има и съществуват някъде по света, но аз такъв човек не познавам (смее се).

- Днес България прави своя избор за следващия парламент, както и за евродепутати, ще гласувате ли?

- Гласувам задължително и днес няма да е по-различно, но вече го правя с отвращение.

За огромно съжаление общото ниво на политическата класа е несравнимо паднало. Ако някой иска, може да си направи една равносметка - да извадим Великото народно събрание и всички депутати, които са били вътре, независимо от коя партия. 

Няма да цитирам имена, но ако тръгна да изброявам от това Народно събрание, ще кажа 50 представители, които съм запомнил с качеството им на добри политици. От последното Народно събрание мога да изброя максимум 10 и то за съжаление повечето съм запомнил с лошо. 

Все повече в политиката влизат хора със съмнителни качества. 

- Вие сте човек на изкуството, страда ли този сектор и колко още може да понесе?

- Целият сектор от години е подложен на неуважение. Идва се с едни гранде обещания за бюджета за култура и те не биват спазени. 

Първият основен проблем е, че няма пари за култура.

100 пъти съм казал, като започнат да ми обясняват за хубавите български филми от едно време. Да, тогава са били произвеждани по 40 филма на година. Когато ти от 1989-а до 2011-а си произвеждал средно по филм и половина на година, значи ти си произвел толкова филми за 20 години, колкото тогава за една. Нали разбирате какво значи това - цялата индустрия е съсипана. Живи и здрави да са чуждите студия и продукции, които идваха, за да може поне техниците да оцелеят, но артистичната част бе съсипана. 

Сега в момента има повече пари за кино, но това ще даде резултат след време и за целта трябва да се оставят, както в момента има страхотен шеф на НФЦ - Петър Тодоров. Трябва на такива хора да им се дава много повече власт, за да има политика в киното. 

- А трябва ли да се дават пари за некачествени продукции?

- Когато някой е направил два или повече кофти филма, е логично да спреш да му даваш. Почти няма режисьор в света, който да не е направил поне един по-слаб филм. Всеки един филм е прототип. Ти произвеждаш нещо, което в крайна сметка се прави с огромна група хора, ако щеш, с магия, с късмет, с много неща освен с професионализъм, и няма как да гарантираш, че всеки твой следващ или твоят първи филм ще е произведение на изкуството.

- От темата за киното да отидем към фестивала Sofia Summer Fest, на който вие сте програмен директор. Какви са въпросителните, които стоят пред провеждането на фестивала тази година?

- Ще го кажа така - имаме от страна на институциите хора, които много ни подкрепят, и такива, които за мен се държат странно. Това, което виждам и чувам от много колеги, е, че има една нагласа да няма фестивали, че София трябва да стане един тих град, в който вечер да не се случва нищо. Аз мога да гарантирам, дори с писма от общинска полиция, че нашият фестивал никога не е издавал шум след 22:00 часа.

Нашата програма никога не е свършвала след този час. Явно има и хора, за които и до този час е проблем. Аз лично не виждам проблем лятно време привечер да чуваш театър или някакъв концерт. Ние тази година сме се съобразили, доколкото е възможно, с това, че има някаква малка група хора, която има неясен за нас все още проблем. Надявам се, че това нещо няма да ни попречи. 

- Върху какво ще бъде фокусирана програмата това лято?

- Тази година сме повече  фокусирани върху театър, кино и по- малко концерти. Концертите сме ги намалили до 1 седмично, но пък, както се казва, каквито трябва и каквито ни отиват. Ще открием с Васил Найденов, живи и здрави, на 17 юли. 

- Освен фестивала какво друго ви предстои?

- Лятото ми предстои да снимам в една късометражка, снимах един друг филм с Тодор Мецанов и сега бях на кастинг за един друг филм, дано ме вземат, но не мога да издавам повече за него. Това са ангажиментите ми като актьор.

- Кое ви е по-интересно - като актьор или от другата страна - като продуцент?

- И двете. Макар че знаеш, че аз дълго време бях приключил с актьорството. Над 20 години не бях снимал. Радослав Спасов ме накара да се върна с „Пеещите обувки“, след това Паунов, след това лека-полека и сериалите дойдоха и вече си снимам относително често (смее се).

- Имахте култова роля и в сериала на NOVA “Алея на славата“.

- Силничка стана. Барнахме го да е неприятен този тип  Пумпалов (смее се).

- Има ли роля, която искате да изиграете, а все още не се е случило?

- Аз много исках да изиграя гадняр, така че вече нея я получих. Надявам се да има още такива, но силно се надявам и да не играя вече само гадняри. Различни роли искам. 

- Планирате ли това лято почивка?

- С фестивала е доста трудно, но тази година много ми се иска да отида за малко по-дълго време на почивка. За едни две седмици да изключа, защото истината е, че първите 5 дни все още главата ти е на работна вълна. 

- Къде предпочитате да пътувате - България или чужбина?

- Е, това е смешен въпрос за съжаление (смее се). Иска ми се да промотирам родното, но да го правя е лицемерие. Аз няма да стана част от тази кампания (смее се). Разбира се, имаме и прекрасни места като Ковачевица, където обожавам да ходя и тази година пак ще си открадна 2-3 дни да отида там. Това място е страхотно - в кръчмите не те лъжат, нищо не е от фризера, не е имитиращ продукт. Да, има единични места и на морето, и на планина, които много харесвам, но като общо не мога да кажа, че в момента в туризма ни е силата. Ние нямаме сървиз. 

Миналата година бях с децата за 6 дни в Италия. Обикаляхме красиви места около Рим и освен всичко друго ми излезе и по-евтино от нашето море. Тогава кое точно да харесвам у нас - ще ми е по- скъпо, ще ям кофти храна в повечето случаи, ще съм обвързан с коли, защото няма никаква инфраструктура и никакъв хубав обществен транспорт. Няма смисъл да продължавам, нека бъдем позитивни. 

Но нека бъде позитивни - радвам се, че виждам все повече туристи в София и те могат да бъдат още повече, ако държавата заложи на културен туризъм и много събития. Добър пример в София и извън нея са събития, които наистина привличат много чужденци - А to Jazz, Midalidare Rock Fest. 

- Съвсем скоро пътувахте и до Белград за концерта на “Рамщайн”. С какви впечатления сте?

- Ето това е чудесен пример как се прави, защото само от България имаше над 10 000 човека, които отиват да си изхарчат парите именно в Белград. Аз не съм най-големият фен на “Рамщайн” като музика, но те правят такъв спектакъл, който трябва да бъде видян.

Тук ще отворя една скоба и ще изкажа съжалението си, че миналото лято на големия концерт на Владимир Ампов-Графа на стадион “Васил Левски”, за което събитие аз шапка му свалям, трябваше музиката да бъде спряна точно в 22:00.

На кого пречеше тази музика на концерт, който се случва веднъж, и то на толкова голям артист. Е, в Белград концертът на “Рамщайн” свърши след полунощ и съжалявам, но щом минеш магистралата, влизаш в друг свят - всичко беше перфектно организирано и имат брилянтна инфраструктура. Хубав спектакъл, надявам се пак да дойдат и в България. 

Това е той!

- Роден е на 5 юни 1975 година в голям български род от Щип
- Баща му е известният композитор Виктор Чучков, а брат му Виктор Чучков е режисьор.  
- Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а след това MEGA Media Business School със специалност аудио-визуален мениджмънт. 
- Актьор, продуцент, сценарист.