0

- Г-н Чучков, летният фестивал на София вече усилено посреща своите фенове зад музея „Земята и хората“. Разкажете ни какво да очакваме тази година.

- Да, стартирахме на 30 юни и ще продължим до 30 септември. Отново 90 дни Летният фестивал на София ще предлага култура и забавление в центъра на София. Всеки ден имаме разнообразни събития - театър, кино, музика, а всеки уикенд сутрин имаме детски представления. Трудно мога да отлича нещо, препоръката ми е всеки, който иска да ни посети, да види програмата ни на https://sofiasummerfest.bg. Както и имаме разнообразни заведения, бира, коктейли и едно цялостно фестивално преживяване в центъра на София. 

- Организирате фестивала вече четвърта година. С всяка година той набира все повече и повече популярност. Сигурна съм, че е имало и трудности. Как успяхте да продължите и изобщо как се справяте с трудностите?

- Най-трудно остава финансирането. Искам да използвам възможността да благодариме на Министерството на културата, Столичната община и район „Триадица“, без тяхната подкрепа нямаше да ни има. Както и искам да благодаря на всички наши партньори, които с години са зад нас, и да им се извиня, че не мога да казвам имената на компаниите им в медиите, нещо, за което се борим от години, а този месец започваме и дискусии в Дома на киното за промяна на правилата и поне на определени места и медии да можем да ги споменаваме.
Не на последно място искам да благодаря на всички посетители, които дават парите си за култура и реално това е най-голямото признание за нашата работа - че има публика и че тя е готова да си плаща за култура независимо дали е в парка или някъде другаде.

- Зрителите ще могат да се насладят на богата театрална и музикална програма и това лято. Колко време ви отне да я организирате и кои са черешките на тортата, които не са за изпускане?

- Работата по фестивала не спира. В момента редим както програма за август и септември тази година, така и вече преговаряме с артисти за 2024-а. Подобен фестивал няма определено работно време, но това му е и хубавата страна. Нямаме черешка на тортата. Всяка вечер за нас е черешка. Ето онзи ден имахме две събития. В 18 ч. за децата „Маргаритка“, а вечерта за възрастните Stand Up Comedy. В един ден имахме обща публика над 1200 човека. За другата седмица вече имаме събития, които са разпродадени, както и хората вече си купуват билети за събития през август и септември.

- Помислили сте и за най-малките - всеки уикенд има забавления за тях. Защо е важно да възпитаваме култура у децата?

- Децата са ни много важен акцент от самото създаване на фестивала и това може би е така, защото и четиримата създатели на фестивала сме с деца и искаме те да имат тази възможност и да растат с култура. Освен уикендите за втора поредна година имаме и Лятна академия за деца. Всеки родител може да остави детето си при нас през седмицата сутринта и да си го вземе вечерта. Освен че го занимаваме, му даваме и достъп до нашия бекстейдж, тези деца виждат как се строи декор, как се прави саундчек, как артистите се държат извън прожекторите и е преживяване, което не знам къде другаде могат да преживеят.

- Чисто финансово - това е голяма инвестиция. Как се справяте?

- Както вече споменах, имаме подкрепата на институциите, но без частните спонсори и без публиката няма как да съществуваме. 

Организаторите на Летния фестивал.

 Организаторите на Летния фестивал.
LICATA

- Кои са вашите сподвижници в организацията? Кога разбрахте, че гледате в една посока?

- Ние сме 4-ма и никога не сме гледали в една посока (смее се). Събрахме се четири луди глави и в най-тежките години на Ковид решихме да правим фестивала. Всички около нас ни казваха, че ще фалираме, че това е лудост и какво ли още не, но ето ни. Още сме тук.

Алекси Калев е управител на Bulgarian Live Music и е с огромен опит в големи и масови събития. През юни направи Hollywood Vampires в София и третото издание на Midalidare Rock. Той е човекът при нас, който отговаря за сцена, шатри, охрана и цялата логистика.

Боби Гълъбов е издател на L’Europeo и организатор на много събития. Боби е човекът за спонсори и пари. Няма по-добър от него. Също така той се грижи да имаме хубави заведения и те да са логична част от цялостния облик и програма на фестивала. Ради Георгиев е нашият маркетинг човек. Той и екипът му от 8pm се грижат за цялостната комуникация на фестивала, социалните мрежи, сайт, медийни партньори и т.н.

- Извън Sofia Summer Fest в момента вие заедно с Ради Георгиев и Цанко Василев поехте временно управлението на Дома на киното - едно от най-важните арткина в София и България. Защо се въвлякохте в това приключение и буквално го спасихте от затваряне?

- Защото Домът е нужен на София, нужен е на публиката. Бяхме изненадани от решението на Арт Фест, след като толкова години бяха отдадени и развиваха киното, да напуснат, но не можехме да си представим как това място затваря. Освен това сме свидетели на множество кина, които затвориха и след това бяха превърнати в нещо друго. Не можем да допуснем тази съдба и с Дома. В момента Съюзът на филмовите артисти провежда конкурс и трябва да стане ясно кой ще стопанства мястото за следващите години.

- В какво състояние заварихте и киното и какво ще се случва там отсега нататък?

- Цялото място, не само киното, се нуждае от сериозни инвестиции и ремонт. Трябва да се направи втора зала, първата трябва да се реновира, фасадата има нужда от ремонт, тоалетните, фоайето, заведението… общо взето, всичко. А какво ще се случва, ще разберем. Мястото е собственост на Съюза на филмовите дейци и те ще решат какво да го правят.

- Има хора, които са недоволни, че вие сте част от временното управление. Какво бихте им казали?

- Винаги ще има недоволни хора, не само когато говорим за Дома. Както и ще има недоволни, независимо кой ще поеме управлението. Между другото имаше и недоволни от Арт Фест, но живеем в България. На недоволните нямам какво да кажа, наша задача е в момента да има кино и мисля, че се справяме повече от добре въпреки всички пречки и проблеми, с които се сблъскваме всеки ден. 

- Негодуват и че вместо лика на Чарли Чаплин на стълбите под залата ги посреща реклама.

- Тази ненарочна провокация свърши задачата си, а тя е, че е време да се обърне сериозно внимание на спонсорите на култура, които в по-голямата си част са меценати. Но проблемът е какво можеш да дадеш на един частен инвеститор, който е решил да инвестира в култура, защото ние не можем да кажем в медиите - еди-кой си ни помогна. И това стана сега. Ако нямаше реакция, никой нямаше да разбере, че Пица Лаб подкрепят Дома, и то в този толкова труден момент. Ако само бяхме обявили, никой нямаше да реагира.
Моят апел към хората и медиите е да имат същата реакция не само когато новината е негативна, а и когато е позитивна.

- Според вас каква е разликата в емоцията да гледаш филм в старо кино и в модерен мултиплекс?

- То не е до емоция, а е до преживяване. Аз гледам филми във всякакви кина и нямам проблем. Но Домът на киното не трябва да е със статут на „старо кино“, защото това звучи овехтяло. Трябва да се намери онзи баланс, в който хем да не се загуби обликът на киното, но хем да се привлекат и младите, които да гледат арт филми.

- Роден сте в семейство на музиканти и музиката ви съпътства цял живот. Къде се намира тя сега?

- Музиката винаги е около мен. Продължаваме да работим със СИФ309 и да записваме музика за филми, а покрай Sofia Summer Fest имам възможността да си комуникирам с всички български музиканти. Така че никога няма да спра да се занимавам с музика по един или друг начин.

-"Моля, кажете не на шега, кой нарисува тази дъга?“ - това се пее в песента „Дъга“, която всички пееха през 80-те. Вие самият намерихте ли отговор на този въпрос?

- Чувствам се малко тъпо, че я откраднаха от децата (смее се). Днес дъгата стана поредният символ на разделяне на хората. Виждате какво става дори с един филм като „Близо“. Светът постоянно търси разделителни линии, но се надявам, че и с това ще се справим като общество.  Надявам се тази активна общност в момента да осъзнае, че достига един лимит, който ще има обратен ефект. Надявам се да не се стигне дотам да съм дискриминиран, че съм бял хетеросексуален мъж.

- Знам, че обичате да ходите на концерти. Кой беше последният, който посетихте?

- Hollywood Vampires в София. Беше жестоко! Алис Купър, Джони Деп и Джо Пери на една сцена е нещо, което ще помня цял живот.

- Завършвате актьорско майсторство в класа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ. Какво е нещото, което ви е казал Мастера и няма да забравите никога?

- Борко, голям си бастун. Това, разбира се, с усмивка. Научил съм много от Мастера и извън професионалните неща, които са много и в момента ползвам в живота си, но съм научил от него да съм добър и щедър, защото той е пример за най-щедрия човек, който раздаваше не само средства, но и своята любов. Истината е, че много ми липсва!

- Какви са плановете ви до края на годината?

- Планирам доста работа покрай фестивала. Също така предстои Pernik Summer Fest през септември. Отделно работим по развитието на проект за сериал с екипите на „Чучков Брадърс“ и 8pm. В актьорската си кариера, която рестартирам, взех участие във филми като „Блок“ и „Януари“, както и сериала „Войната на буквите“. В момента снимам в нов сериал, за който обаче още е рано да се говори.

- Какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Да не спират да посещават културни събития.

ТОВА Е ТОЙ:

-Роден е на 5 юни 1975 г. в София

-Баща му е известният композитор Виктор Чучков, а майка му Елена е пианистка

-Брат му Виктор Чучков -син е режисьор, двамата имат компания „Чучков Брадърс“

-Завършва НАТФИЗ, а след това MEGA Media Business School със специалност аудиовизуален мениджмънт 

-Баща е на две деца - Елена и Евгени