0

Т върде стар, но преди всичко твърде черен. Това са основните критики на много тунизийци срещу стрийминг платформата Netflix, която ще продуцира филм за историята на Ханибал -  картагенския генерал, който преминава със слоновете си през Алпите, за да победи римляните в легендарната битка при Кана. Както вече стана ясно, главната роля е поверена на афроамериканецът Дензъл Уошингтън. 

Филмът ще бъде режисиран от Антоан Фукуа (сега зает с биографичен филм за Майкъл Джексън) следващата година. Що се отнася до възрастта, трябва да се признае, че Уошингтън е на 68 години, докато Ханибал, починал между 183 и 181 г. пр.н.е. и е бил не повече от  29 години по време на Втората пуническа война. 

“La Presse”, главният френскоезичен вестник, посочи в редакционна статия, че превъплъщението на Уошингтън на в образа на Ханибал е грешка, тъй като в действителност той е бил “бял семит”, тъй като е бил картагенец (и, следователно, финикиец). Вестникът отива дори по-далеч: „Нетфликс, говорител на пробудената култура и афроцентризма, не се колебае да фалшифицира историята на страните от Северна Африка.“

Но преди всичко в социалните медии бушува спорът, превърнал се в истински национален дебат. Има и тунизийци, които се гордеят, че са африканци и оправдават избора на Уошингтън. Но има и такива, които сочат с пръст невежеството на американските платформи и са против донякъде елементарното промиване в черно. Има и петиция, циркулираща онлайн, вече подписана от повече от 1300 души, която настоява Netflix „да отмени своя псевдодокументален филм“ и моли Министерството на културата „да предприеме действия срещу този опит за кражба на нашата история“. Според петицията Netflix подкрепя „расисткото афроцентристко движение“ и изисква Ханибал да е черен, за да „пропагандира своята идеология“.

Сагата стигна дори до парламента. В четвъртък, докато се обсъждаше бюджетът на Министерството на културата, в рамките на бюджета за 2024 г., депутатът Ясин Мами разпита министър Хайет Кетат-Гуермази в залата относно бъдещия проект на Netflix: „Има риск от фалшифициране на история: трябва да заемем позиция и да защитим тунизийската идентичност“. „Това е измислица – отговори Кетат-Гуермази. Тяхно право е да правят каквото искат! Ханибал е историческа фигура, дори и всички да се гордеем, че е бил тунизиец. Но какво можем да направим?". Всъщност тя вижда в тази голяма американска продукция възможността да даде видимост на страната, която в големи икономически затруднения успя да поднови туризма миналото лято. 

„Надявам се да решат да заснемат поне една поредица тук – добави министърът – и това да се разгласи. Искаме Тунис да се върне като локация, където се снимат чуждестранни филми”, категорична е тя. 

В миналото в Тунис са снимани "Похитителите на изгубения кивот" на Стивън Спилбърг , "Английският пациент" на Антъни Мингела и няколко епизода от сагата "Междузвездни войни" на Джордж Лукас. Но през последните години Мароко измести Тунис като дестинация за тези филмови продукции в търсене на екзотични пустинни декори.