0

Н овината, че легендарния френски актьор Ален Делон се бори с "бавно развиващ се лимфом" и е изразил желание да прибегне до евтаназия, обиколи медиите по целия свят. 

Очевидно нищо не може да се каже за конкретния случай, за който няма проверена информация от лекуващите го лекари - нито за формата на лимфома, от която страда, нито за проведените терапии, нито пък вестите за общото му здравословно състояние са сигурни. 

ВКЛЮЧВАНЕ ОТ СЪДА: Поставиха великия Ален Делон под запрещение!

Лимфомите са рак на кръвта, причинени от неконтролиран растеж на клетка на имунната система, наречена лимфоцит, и обикновено се развиват в лимфни възли или лимфни органи, като далака. Те се разделят на две големи групи: лимфоми на Ходжкин (наречени на лекаря, който пръв ги е описал) и неходжкинови лимфоми. Последните, от своя страна, могат да бъдат разграничени на "агресивни" и "индолентни" тумори, какъвто може да бъде този, който е засегнал Делон и който обикновено се проявява в напреднала възраст. 

АЛЕН ДЕЛОН С ШОКИРАЩА ИЗПОВЕД: Искам да умра, животът свърши

“Това са тумори, които се развиват много бавно и имат клинично протичане, характеризиращо се с ремисии и рецидиви. Сред тях откриваме фоликуларен лимфом - който е най-честият -, лимфом на маргиналната зона, малък лимфоцитен (или лимфоцитен) лимфом и лимфоплазмоцитен лимфом (или болест на Валденстром). В миналото мантийноклетъчният лимфом също се смяташе за индолентен, но в действителност той може да има както неактивни, така и агресивни характеристики", разкрива онколога Херардо Мурака  пред La Repubblica. 

“Именно защото тези лимфоми растат много бавно и често не предизвикват симптоми, в повечето случаи те не се диагностицират, докато не достигнат големи размери. Най-типичният признак е уголемяването на един или повече лимфни възли, което обаче се забелязва само ако се появи на повърхностно ниво. Ако обаче се намира дълбоко, например в стомаха, лимфният възел може да продължи да расте с години, докато достигне значителни размери от 10-20 сантиметра”, обяснява Морекио. 

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА: Компаньонката на Ален Делон скочи на децата му!

„В тези случаи лимфомът обикновено се открива случайно при контролен преглед, поради което може да е полезно да се прави ултразвук на корема всяка година Или може да се появи клиничен симптом, когато лимфният възел притисне кръвоносен съд или жлъчните пътища, което води до подуване на крайник или жълтеница, например. Друг симптом може да бъде уголемяването на далака, по-често при маргиналния лимфом, който в този случай се нарича "далачен". Кръвните тестове обаче рядко могат да разкрият заболяването”, коментира още лекарят.

Обикновено тези видове индолентни лимфоми лесно преминават в пълна ремисия, но също така имат тенденция към непрекъснати рецидиви и следователно са много трудни за постоянно лекуване. 

„Следователно говорим за дълготрайно оцелели. През последните години се появиха нови терапии, които целят както допълнително удължаване на периода на ремисия, така и окончателно възстановяване”, продължава хематологът.

КОЛЕДАТА НА ЗВЕЗДИТЕ: Ален Делон събра семейството си за Рождество! (СНИМКА)

Новите терапии се понасят добре дори от пациенти в напреднала възраст, но също така трябва да се каже, че не винаги са необходими незабавни лечения. “Винаги трябва да оценяваме всеки отделен случай - добавя онкологът Джовани Мартинели. “При някои пациенти най-добрият подход е „гледай и чакай“ и има серия от схеми, адаптирани за възрастните хора“. 

Към този момент не е ясно дали Ален Делон, който е на 88 години, се е подложил на експериментална терапия или пък не намира под палиативни грижи.