0

Е дно от най-непретенциозните растения в градината, което мнозина смятат за досаден плевел, всъщност е истинско съкровище. Това е известният щир, който мнозина щом видят, го скубят със страст. Всъщност щирът е повече от полезен не само за растенията, но и за храна на кокошки, прасета, а също така семената му доставят огромно количество полезни вещества за веганите.

Ето защо, когато скубем щир, най-добре е вместо да го изхвърляме, да си направим от него компост в един от ъглите на двора. Другият вариант е да го накиснем за няколко дена или просто да сварим чай от него. След като изстине, да наръсим листата на растенията. Това важи както за зеленчуци, така и за цъфтящите, на дневен ред, разбира се, това е царицата на цветята розата.

Бабешки рецепти

Защо точно щир? Много хора прилагат така наречените бабешки методи на подхранване и растителна защита, но всъщност не знаят защо именно трябва да постъпят така. Ето защо, преди да нахраним растенията, трябва да знаем кое от тях в различен момент от какво има нужда.

Съцветие

На първо място, за да има обилен цъфтеж, особено розата, е необходим елементът фосфор. Той има огромна роля и върху вкореняването и развитието на кореновата система. Така че искате ли розата да цъфти, доставете й фосфор. Ако искате листна маса, а това важи особено за салатите, то те имат нужда от азот. Калият пък е особено важен за образуването на здрав и вкусен плод.

Извън химията

Който няма време и не му е особено важно с какво точно ще третира цветя и зеленчуци, просто може да си набави препарати и торове с тези елементи. Много от тях се продават и в готови смеси в агроаптеките или цветарските магазини. Тези, които искат да използват рационално и екологично това, което вирее в градината, тогава трябва сами да се погрижат за подхранването и растителната защита. Освен познатите до болка смеси с коприва, банани, яйчни черупки, да се огледат и да открият магията на щира.

Витамин С

В съдържанието на зелената част на щира са намерени холин, бетаин и витамин С. Някои видове съдържат и микроелементи като калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, селен, желязо, витамин С, витамин А и протеин, по информация на специализирани издания. Ето защо опитните градинари не се стремят да се отърват от „гадния“ плевел. Просто защото той съдържа всичко необходимо, за да е здраво едно растение. Например преди две години, когато заради дъждовете имаше масови гъбични заболявания по розовите градини в Подбалкана, бяха спасени само тези от тях, които собствениците са поливали с компост от коприва, защото тя съдържа желязо. Щирът в случая осигурява и желязо и витамин С, най-големият враг на плесени и гъби, фосфор за силни корени и кичест цвят, както и куп други елементи, които са важни за живота.

Изгарят

За да помогнем на цветята, най-добре е да си направим отвара от растението и след това да разредим с вода. Можем да го поливаме привечер или да наръсим листата. Добре е това да стане преди заник слънце, за да има време да се изпари, защото в противен случай можем да изгорим листата му.

Увеличава се броят на пъпките

Както вече казахме, подхранването е манипулация, която стимулира цъфтежа. Основният компонент за розите е фосфорът, като с негова помощ броят на пъпките се увеличава, но и продължителността на периода на цъфтеж с няколко пъти.

Трябва да сме наясно също, че изобилието от фосфор може да убие растението. Следователно е необходимо през целия вегетационен период от март до октомври да се разрежда с азот за увеличаване на зелената маса и калий за безопасно зимуване. В допълнение към основните компоненти (азот/калий/фосфор) листното подхранване трябва да се извършва със следните макро- и микроелементи: магнезий и калий, желязо и манган, както и бор и витамини.

Виждаме, че всички тези елементи накуп ги съдържа едно единствено невзрачно и досадно растение, за каквото смятаме щира.