0

С амотно живеещите пчели и земните пчели, известни като бомбуси, играят изключителна роля в опрашването на цъфтящите растения в дивата природа. Те са незаменим опрашител и за селскостопанските култури, като при тези, които не могат да бъдат опрашени от медоносната пчела, като люцерна и детелина, те са и единственият възможен опрашител. За това разказва climateka.bg във връзка с климатичните промени и ролята на пчелите за оцеляването на растенията.

Самотно живеещи

Самотно живеещи пчели от рода Osmia често се използват за опрашване на овощните култури като ябълка и боровинка. Като в това си качество те са значително по-ефективни от европейската медоносна пчела. Доказано е, че само 600 женски пчели от разпространения в Европа вид Osmia bicornis са способни ефективно да опрашат 10 декара с ябълково насаждение. За съпоставка за същата площ ще са необходими четири колонии с медоносни пчели със 120 000 пчели работнички. Тези видове пчели гнездят в земята или в предварително създадени кухини – като дупки в стъблата на растения или дървета. В градски условия могат да се срещнат гнездящи между тухли или други архитектурни елементи.

Йерархия

Когато говорим за опрашване на растенията от насекоми, веднага се сещаме за пчелите, а когато говорим за пчели, обикновено си представяме, че става дума за социални животни със строга йерархия от царица, работнички и търтеи.

Но всъщност 90% от всички видове пчели са самотно живеещи и не образуват колонии. Основната разлика между тях и европейската медоносна пчела Аpis mellifica, освен липсата на социална структура, е и в това, че женските самотно живеещи пчели работят сами. Те осигуряват храна, която е смес от цветен прашец и нектар за потомството си и строят самостоятелно гнездото си.

Няма връзка

Между тях и потомството им не съществува връзка след снасянето на яйцето. Щом снесе, женската умира и нейното потомство е оставено само на себе си. Добре защитено вътре в гнездото, то е снабдено с необходимата храна, за да завърши развитието си до стадия на възрастно насекомо. На следващата пролет възрастните излизат от гнездата си, чифтосват се и жизненият цикъл започва отново. 

Европейските пчели живеят строга йерархия и кошери.

 Европейските пчели живеят строга йерархия и кошери.

Диви

Полезно е да знаем, че дивите пчели са насекоми и зависят от външни източници на топлина, каквато е слънчевата светлина, за да регулират телесната си температура и метаболизма. Когато са поставени в комфортни за тях условия, те са в безопасност, но по-високите температури, свързани с изменението на климата, могат да доведат до по-ранни външни изменения при тях. Това може да окаже последици по отношение на популацията на насекомите, взаимодействията на видовете, функционирането на екосистемата.

Екстремни

Подобни, екстремни температурни колебания, свързани с изменението на климата и промяната на топлинната среда по целия свят, могат да допринесат за нарушения във външния им вид. Също така в района да се появят ненавременна поява и повишено присъствие на хищници – и в крайна сметка до липса на опрашване, изчезване на видове и загуба на биоразнообразие.

Студени зони

Обратно, разнообразието на самотно живеещи пчели и бомбуси в по-студените климатични зони и способността им за адаптация към променящия се климат може да са ключов фактор за оцеляване на разнообразието им според учените.