0

У никален успех постигна български екип в Румъния, като извали за първи път облаци над лозя и черешови градини, заплашени от суша в района на град Яш до границата с Молдова. За това съобщи Филип Топалов, радарист и ръководител операции пред „Телеграф“. Той обясни, че това е огромно постижение, защото до този момент екипът се е борил предимно с градушки чрез самолетен способ, който се приложи в Североизточна България миналата година.

Нов състав

Най-важното в случая е, че в борбата със сушата за засяване на облаците е използван нанопрах, който се произвежда в България. Подобен експеримент е правен и в Арабските емирства преди години, пак с български състав за третиране на облаците, допълни той.

Проект

Експериментът за защита от промените във времето е резултат от румъно-български проект, който започна в началото на месеца в две части на северната ни съседка. Той действа в района на град Яш и над нивите на Крайова в Югозападна Румъния, за което вече „Телеграф“ писа. Финансирането е от румънското правителство, а ноу-хауто, самолетите, екипът от авиатори, метеоролози и предимно палките и патроните за засяване са български. Нашият екип е от 12 души пилоти, сред които има една жена, техници и метеоролози. Участват и румънски експерти.

Принцип

Принципът на работа е подобен на този при засяване на облаците срещу градушки. Първо дъждовните облаци отблизо се третират с палки, които съдържат освен сребърен йодит и други реагенти, така че да се ограничи разрастването им. След това отгоре се обработват с патрони със сходно съдържание. Облакът се извалява, но по пътя си, когато мине над водни басейни, отново се пълни с вода.

Градушки

Заради успешно проведения експеримент Румъния иска да удължи времето на проекта, каза Топалов. Ако това стане обаче, България може да остане без самолетна защита срещу градушки, която се планира да започне след 20 май. Причината е, че самолетите, които в момента третират срещу суша в Румъния, са тези, които трябва да засяват облаците срещу градушки у нас.

Фабриката от Харков дойде в Пловдив, а дронове пръскат за 8 часа 1300 дка ниви

Украинска фабрика за дронове в земеделието се премести от Харков в Пловдив. Умните машинки обаче ще се произвеждат като български, съобщи фермерът Борислав Петков, който е купил производството. Решението е взел малко след като попаднал в капан близо 2 седмици в Киев, когато започна войната.

Оборудване

Той обясни, че оборудването и специалистите са украински, но условието, което е поставил, е дроновете да излизат на пазара като български. Умните машинки могат да пръскат с препарати за 8 ч. до 1300 дка, а цените са между 15 хил. долара и 40 хил. долара.

По-малко пестициди

Те пестят до 20% употребата на пестициди, но могат да се използват и в овощарството. В момента на родния пазар има и китайски дронове, които са много по-евтини, но нямат тази мощност и покривност, обясни Петков. Той допълни, че интересът на българските фермери към дроновете е огромен.