0

Н арциси, лалета и зюмбюл са пролетните цветя, които всички обичат. Те обаче изискват известни грижи, за да ни радват дълго в градината. След стопяването на снега нарцисите се освобождават от укритието. Обикновено те цъфтят през април-май, но това може да се случи по-рано, ако в края на март почистите снега, махнете укритието от лехите и поставите найлон над растенията на конструкция, пише „Агрозона“. След цъфтежа нарцисите се поливат още две седмици – в това време в луковиците се натрупват хранителни вещества. Трябва да разрохкате почвата наоколо, за да може да постъпва въздух до корените, но го правете внимателно – не по-дълбоко от 2 см.

Пресаждайте нарцисите веднъж на 3-4 години. Изкопавайте ги в началото на юли. Отбирайте здравите, почистете ги. Разделете гнездата, измийте ги, дръжте ги за 30 минути в разтвор на калиев перманганат, просушете ги на сянка, приберете ги за съхранение до есента. Ако не изкопаете луковиците, то трябва да махнете изсъхналите листа и да разрохкате земята, за да не се появяват плевели. През втората половина на август възобновете поливането, тъй като растат корените.

ISTOCK

Преди засаждане огледайте луковиците, отделете повредените, меките и потъмнелите, дръжте отбраните за 30 минути в 1% разтвор на калиев перманганат. Засадете ги през октомври, на дълбочина, равна на тройната височина на луковиците. Преди студовете мулчирайте нарцисите с торф или листа на слой 10 см.

Правилното отглеждане на лалетата изисква луковиците да се изваждат всяка година. Това се прави, когато листата са пожълтели, но не са изсъхнали и са още меки. По това време люспите на старата луковица са изсъхнали и твърди, и тя не може да се храни. На нейно място са се образували нови луковици, едри и по-дребни, свързани в дънцето. Препоръката е – при ранните сортове изваждането да става в края на май, при средноранните – юни и при най-късните и в по-високите райони – през юли, пише sinor.bg.

ISTOCK

При изваждането луковиците трябва да се преглеждат внимателно за повреди от болести, които се развиват по време на вегетацията. Най-често срещана и много опасна болест по лалетата е сивото гниене, причинявано от гъбата Botrytis tulipae. Заразяването на растенията става чрез почвата или чрез спорите на гъбата от въздуха. Загниването обикновено започва от връхната част на луковицата и се разпространява по цялата луковица. Засегнатите тъкани потъмняват и се разводняват. По заразените луковици след премахване на горната люспа се забелязват бледожълти до бледокафяви закръглени, леко вдлъбнати петна. При по-висока влажност по тях се образува сив налеп от спори и черни склероции. Когато е засегната малка част или при по-късно заразяване болестта се открива по-трудно. При съхранение повредите се разрастват, луковиците завяхват и се мумифицират.

Зюмбюлите могат да изкарат зимата навън, но ако се очакват прекалено големи студове, ги покрийте със слама и листа. По този начин ще можете да отглеждате зюмбюли няколко години и да ги подмените чак когато започнат да ви изглеждат прекалено хилави или с прекалено дребни цветове. Цъфтежът на зюмбюлите може също така да бъде форсиран, като корените се потапят във вода, но без тя да стига до самата луковица. Веднага след удължаването на корените, растението се изнася на топло място, където тепърва ще почне да се развива. Чрез метода на форсиране ще можете да се радвате на зюмбюлите дори и зимно време, в зависимост от това през кой месец ги форсирате. Зюмбюлите обичат меката вода и редовното поливане. Не е задължително да ги торите. Изключение правят само форсираните зюмбюли, които биха се зарадвали на подхранване. Ако искате да форсирате зюмбюлите, е добре да избирате римските зюмбюли, тъй като те са най-податливи. Особено красив е нежният син римски зюмбюл, който се приема за символ на честността.

ISTOCK

Далиите се садят сега

За да засадите далии или други високи луковични цветя на двора, изкопайте дупка дълбока около 15-20 см и поставете луковиците с върха нагоре. Сложете подпора още отсега, защото по-късно може да нараните корените или луковицата при забиването в почвата. След това добавете една шепа универсален тор и го смесете с почвата, с която покривате луковиците. Подхранените луковици формират повече и по-големи и дълготрайни цветове, така че не забравяйте да торите при засаждане, по време на растежа и докато цъфтят. Накрая, полейте. Ако садите повече далии, разположете ги на поне 50 см една от друга, защото те ще пораснат доста и им трябва повече пространство за листата.