0

Наднормените температури през изтеклия период, с максимални стойности надвишили на много места в страната 16-17ºС, нарушиха покоя при есенните посеви и провокираха преждевременно развитие при някои раноцъфтящи овощни видове. Това сочи прогнозата в секция агрометеорология към НИМХ. Развитие на цветовете има при видовете бадем, кайсия, прасковавв района на част от Дунавската равнина и в южните райони като Петрич и Сандански.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от високи за сезона температури, които ще възобновяват и активизират вегетационните процеси при зимните житни култури и трайните насаждения. В началото на третото десетдневие на февруари при пшеницата ще преобладава фаза трети лист. По-малък е делът на посевите във фаза братене.

През последните дни от периода се прогнозира съществено понижение на температурите, но без критични минимални стойности за земеделските култури. В полските райони в края на периода стойностите на средноденонощните температури ще бъдат близки до биологичния  минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. През периода при костилковите овощни видове ще се наблюдава набъбване на пъпките.

Междуфазният период от набъбване до разпукване на пъпките е интервал, през който не трябва да се пропускат профилактичните пръскания при овошките с медсъдържащи фунгициди. Тези третирания са от изключително важно значение за редуциране на заразите от зимуващите патогени: ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка (череша, кайсия, слива) и др.. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания  при овошките, подхранване на есенниците с азотни минерални торове, предсеитбени обработки на площите предвидени за сеитбата на ранните пролетни култури ще има в началото на периода.