0

П рез април в овощната градина се извършва подхранване с азот с изключение на ягодите, които се подхранват 25-30 дни след засаждане и беритбата на плодовете, посочват от Националната служба за съвети в земеделието.
Прави се пролетно окопаване за подобряване на водно-въздушния режим и борба с плевелите, както и влагозапасяващо поливане при нужда - 80-150 л на кв. м.

Овошки

Извършват се следните растителнозащитни мероприятия:

-Срещу струпясване при ябълка и круша-фаза „миши уши” преди цъфтеж и след цъфтежни с регистрирани препарати за растителна защита (ПРЗ);

-Срещу брашнеста мана при ябълка - първо при разпукване на пъпките, а следващите в комбинация с тези за струпясването;

- Загиване на завръзите при дюля;

-Ранно кафяво гниене при костилковите – пред цъфтежно в „цветен бутон” и цъфтежно в началото на цъфтежа;

-Цилиндроспораза по череша и вишна - първо при окапване на венчелистчетата;

-Сачмянка при костилковите – пред цъфтежно при „цветен бутон” и 2-3 след цъфтежни;

Борба с неприятелите - първо поколение на ябълков плодов червей, листогризещи гъсеници, акари, листни въшки, плодови оси.

Зарзават

В зеленчуковата градина - сеитба на семената в парник за полски домати, пипер, патладжан, магданоз, арпаджик и зеле.
Извеждане на борба с болестта същинско и “лъжливо сечене “ чрез поддържане на оптимална почвена и атмосферна влажност, а при поява на болестта се пръска с 3% разтвор от син камък на петната и останалите растения. Използват се подходящи фунгициди в зависимост от причинителя (преовлажняване на почвата или гъба )
Води се борба с листните въшки и белокрилката в оранжериите с регистрираните за това инсектициди, защото те са преносители на опасни вирусни болести.

Неприятел

Борба с поповото прасе – извършва се чрез примамки от сварена пшеница + Агрия 1050, Актелик 50 ЕК, Дурсбан 4 Е + 30-35 мл олио. От готовата примамка се разхвърлят по 20-25 гр / м2. Същата примамка може да се ползва и за борба с голите охлюви или други готови примамки, както и готови препарати.
Борба с чесновата муха по лука и чесъна за зелено – прави се първо третиране в началото на летежа на мухите в тихо и слънчево време при температура на въздуха 6-7°С с някои от регистрираните препарати.
Важно е да се поддържа оптимален режим на температура и влага.

Извършва се сеитба на семената за арпаджик или глави (едногодишен лук); сеитба на кореноплодни зеленчуци – моркови, магданоз, репички, алабаш и салатено цвекло.
През месеца се извършва и сеитбата на средно късните и късни картофи.

На полето

На полето се извършва предсеитбено торене на по-късните пролетни култури. Препоръчително е да се направят анализи на почвата или растенията.
При топло и сухо време продължават наблюденията за повреди от житен бегач и обикновена полевка. При нападение над Икономическия праг на вредност (ИПВ) се извежда борба с регистрирани инсектициди и родентициди. За житния бегач ИПВ е 5 повредени растения на м2 , а за полевката – 1 колония на дка .
При подходящо време се сеят пролетен ечемик, бобово-житни смески, полски грах. Започва сеитбата на късни картофи, слънчоглед, а в края на месеца и на царевицата за зърно и силаж.
Ранните домати се садят до 30 април

-Патладжан - в южните райони можете да засадите ранния разсад от патладжан, разстоянията между редовете са 50-70 см, а вътре в реда - 50-60см.

-Лук - влажното време благоприятства появата на болестта мана. Третирайте с регистрираните препарати – профилактично и ако се появят жълтеникави петна по листата.

-Домати ранни – срок на засаждане 17-30 април

-Домати средно ранни – срок на засаждане 25 април - 15 май

-Краставици – 25 април - 10 май

Продължават грижите за разсадите. Към края на месеца започва изнасянето им на открито. Растенията се закаляват и няколко дни преди засаждането се третират профилактично.