0

К раят на март и началото на април е подходящото време да развъдим хрян и засеем червеното цвекло. Хрянът е много специфично растение, но става все по-скъп, защото пази от вируси, а пастата от него с магданоз и лимон е подходяща за превенция дори при Ковид. Той дори може да е по-ефективен от джинджифила.  Много хора харесват вкуса на хряна като пикантна подправка, други го ползват за туршията с кисело зеле. Листата лекуват болести, прочистват организма. Въпреки това хрянът не е най-обичаното растение в градината, защото ако го изпуснем от око, може да се превърне в плевел. Можете да засадите хрян от ранна пролет до есен. Коренът му може да достигне до дълбочина два метра. Той дава страничните корени. Носят се легенди за хряна. Градинари разказват, че са изкопавали дупка на 2 метра дълбочина, където расте хрян, но не са успявали да стигнат до края на корена.

Ако имате нужда от култивирано растение, а не от плевел, отглеждайте го като едногодишен. Засаждане през пролетта или есента и изкопаване на възраст не повече от година. Важно е да се вземат предвид следните особености. Ако го засадите в началото на пролетта, веднага щом земята се размрази, през лятото изкопайте отделни корени. Направете пълно изкопаване през октомври. Съхранявайте коренища в изба или хладилник. Есенното засаждане елиминира зимното съхранение на посадъчния материал. Веднага след изкопаването на коренищата, оставете дебелите за храна и отрежете резниците  и ги засадете отново. Можете също да засадите нарязани зелени върхове. Препоръчително е да направите това месец преди настъпването на студеното време, така че хрянът да има време да се вкорени. Хрянът също може да се засажда през лятото, но до есента дебелите коренища нямат време да растат. Ще бъде възможно да се събере пълноценна реколта само за следващото лято и есента.

Хрянът е благословия  за тези, които не знаят какво да засаждат на сянка. Растението се чувства чудесно както на слънчево място, така и под гъстите корони на дърветата. За нуждите на едно семейство са достатъчни легла от 1 квадратен метър. Ако искате да получите сочни и дебели корени, тогава го засадете в плодородна и рохкава почва, и подхранвайте с торове за кореноплодни култури. Хрянът расте добре на картофено поле, а присъствието му не влияе на добива на картофите. Също така добри съседи са ревен и ароматни билки, но хрянът не трябва да се засажда до ряпа, моркови, домати, боб и ягоди. Добре е да се насади и праскова, защото така я предпазва от болести.

Червеният кореноплод обича топлината

Салатното цвекло има по-големи изисквания към топлината от останалите кореноплодни растения. Оптимална температура за развитието му е 15-23°С. Ако се полива редовно, дава високи добиви и при повишена температура. Семената му започват да поникват при 5-6°С. Салатното цвекло е взискателно към светлината, която помага за интензивното пигментиране на кореноплодите. Младите растения са взискателни към влажността, възрастните са по-устойчиви на засушаване. Към почвата няма особени изисквания. Леката почва е по-неподходяща поради затруднения по поддържане на водния режим. На кисела почва растенията остават слаби и се нападат повече от болести. Почвата трябва да бъде рохкава и изравнена. Салатното цвекло се отглежда най-често чрез директна сеитба направо на мястото. Засява се през втората половина на март - началото на април. Сее се на равно място или във фитарии, или ниско в склона на кавалите, на разстояние 25-30 см между редовете и 3-4 см между семената в реда на дълбочина 2-3 см. За по-лесно поникване семената се накисват за 1 денонощие в чиста вода със стайна температура; водата се сменява 2-3 пъти. След това семената се подсушават и се сеят веднага. На декар се засяват около 1,5 кг семена. Салатното цвекло може да се отглежда и чрез разсад. За целта семената се сеят в парник - през фувруари-март за ранно производство на салатно цвекло, или на открита леха през май-юни за късно отглеждане.