0

З имната резитба се провежда след преминаване на силните студове, но преди набъбване на пъпките и ако има измръзване на някои части тя е съобразена с това. При късна резитба, когато сокодвижението е започнало, силите на дърветата отслабват, защото хранителните вещества се насочват към клоните и пъпките, съветва Синор.бг. Затова не се подлъгвайте от топлото време, а изчакайте да извършите тази ключова дейност, след като преминат мразовитите дни. Според специалистите, реколтата от овощните култури и нейното качество на 50% зависят от правилната резитба и времето на провеждане. При ябълките има много големи различия в резитбата на различните сортове. Всичко зависи от типа плододаване, плодни образувания и вегетативно развитие. Сортовете могат да се обединят в групи, като се препоръчат методи за резитба.

Ябълковите дървета се отличават от останалите по това, че отделните  сортове формират различни плодни образувания, което предполага различна резитба. Трябва да се знае и това, че плодните образувания се отличават от вегетативните. По растежните клончета на обрастващата дървесина се формира и генеративна, която е носител на плодните пъпки. Плодните образувания се отличават от вегетативните леторасти по това, че имат малки размери и кратък живот и никога не се развиват в големи скелетни клони.

Ябълката формира едногодишни и многогодишни плодни образувания. Към едногодишните се отнасят пръстеновидни, копиевидни и стреловидни плодоносни клончета. Пръстеновидните са клончета с дължина до 5 см и една добре развита връхна пъпка, която е плодна, а страничните често са недоразвити. Плодната пъпка има закръглена форма, разширена в средата и лесно се различава от издължените и конично завършващи листни. Копиевидните клончета са също къси и обикновено излизат под прав ъгъл от носещата ги дървесина. Прирастът им е обикновено 5-12 см и също завършват с плодна пъпка. От пръстеновидните се различават по това, че са по-дълги и тънки. Стреловидните клонки са дълги 10-25 см и често са извити като дъга, завършват с плодна пъпка, а страничните са растежни. Плодни клонки, които се състоят от няколко пръстеновидни се наричат торбести или сложни. Тези многогодишни разклонения са продуктивни до 6-8 години, а живеят над 10.

Резитбата трябва да започне с оценка на състоянието на дървото, а след това да се пристъпи към премахване на всички издънки. Тези лакомци  се разрастват много бързо и изпреварват основното дърво. След това се отстраняват слаби, болни, сухи, кръстосани, сгъстени клони, след което резитбата зависи от сорта и типа плододаване. Многогодишните клони се отрязват по горната част на пръстена, но без да се оставя чеп и раната веднага се замазват с вар или градинска замазка. Не трябва срезовете да остават необработени, защото бързо се развиват нежелани процеси (напукване и гниене), които могат да увредят сериозно дървото. Резитбата трябва да се извършва при температура не по-ниска от 5 градуса.

От резитбата зависи плододаването

 От резитбата зависи плододаването
Фейсбук

Най-трудни са Флорина и Голден 

Най-бързо развиващи се и трудни за резитба са сортовете Флорина, Джонатан, всички Голден и Делишес. Те плодоносят на пръстеновидни, копиевидни и стреловидни плодни образувания, които са силно сгъстени, плодовете са много, дребни и трудни за съхранение. Тези сортове имат способност за обратно формиране, а силно разрастващата се дървесина се развива на всички многогодишни клони. Ето защо, резитбата на тези сортове изисква отстраняването на не по-малко от половината плодни формирования и скъсяване на останалите копиевидни и стреловидни.