0

Н яма нищо по-лесно от това да си засадим чесън и лук. Ако не сме го направили през есента, през целия март можем да свършим тази работа, за да имаме зелени пера чесън и лук през април и май. А другата част да оставим за  лятото. Припомняме само, че арпаджикът отглеждаме основно за зрели глави за готвене, а балучката - за зелени пера. Разликата е, че балучката има по-големи глави от арпаджика. Според градинаря Тихомир Трайков, ако вее сме обработвали нашата градина, за да засадим тези две култури, не е необходимо да обръщаме земята, а само да окопаем тревата и да я почистим. След това изравняваме  с гребло. Вземаме мотика и с единия край почвата само се набраздява и се слагат луковиците през около 20 см една от друга. Докато се прави с мотика следващият ред, се зарива в същото време предходният, така че да не извършваме излишни движения и да тъпчем наоколо. ~ при необходимост почвата се подхранва с угнила тор или компост.

Необходимо е също така  около 10-15 реда да се оставя пътека, която да се мулчира с дървесен талаш, суха трева, слама и др. Целта е да не се гази в мястото за садене при плевене и други процедури. Можем при засаждането да изберем един от вариантите. Садим 5  реда чесън, 5 реда лук докато свършим ссъс семената. Другият вариант е ред лук, ред чесън и ред моркови или магданоз. Трябва обаче да предвидим по-голямо разстояние между редовете с моркови или магданоз заради по-голямата им листна маса.

Трябва да се знае, че магданозът и морковите са две култури, които добре се разбират с чесъна и лука, затова могат да се разпръснат малко семенца или цели редове между тях, тъй като растенията си помагат едни на други. Морковите например пазят от лукова муха, а луковите - от морковена муха. Припомняме, че може да се процедира есенно засаждане за по-добра реколта на чесъна, но аз лично садя при първото изсъхване и размразяване на земята –-тоест януари или февруари месец, защото винаги има такива по-топли дни и реколтата ми е едра и добра, споделя опит Тихомир Трайков.

Според него е нужно поне едно плевене на ръка, като плевелите се оставят полегнали по пътеките, но  ако са повече, могат да бъдат изнасяни до компостер за тор. След погарянето на листната маса се извършва изваждане на сенчесто, сухо и проветриво място и след поне месец съхнене лукът и чесънът се плетат на венци или се редят в плитки касетки, съхранявани най-добре в мазе с постоянна ниска температура - издържат до месец март. При засушаване се прави поливка с дъждуване – ръчно или с въртящ пръскач.

Не пръскаме с препарати, садим наблизо тикви и чери

При този прост метод не се налагат три пръскания с химически препарати, които буквално биха отровили продукцията ви въпреки карантинния срок. Много от производителите на отрови не споменават, че, попаднали в почвата, отровите не се разлагат, а впоследствие постъпват в растенията и така попадат в нас, казва градинарят.
След изваждането на чесъна и лука мястото остава чисто, затова през май месец се правят в близост гнезда с тикви, които впоследствие превземат мястото и така получавате две реколти.
Друг вариант, който съм правил,  е засаждането на главеста целина, чери домати, тикви „балка“, гулия, червено цвекло също. Когато лукът и чесънът преминават, едва тогава тези други култури развиват по-голяма листна маса – тоест не са проблем, не си пречат едни на други и освен това мястото се опазва от гъсто затревяване, но почвата не бива да стои гола също така, защото слънцето и вятърът й нанасят щети.