0

С яра на прах, капани за вредители, соларни уреди, които издават специален звук, и много други са методите, с които да се отървете от сляпо куче, ако се е настанило в градината ви. Най-сигурният обаче е да го заловите с капан и да го умъртвите. Останалите способи често дават ефект в началото, но след това животното свиква с тях и продължава да яде грудки на цветя, картофи, моркови и корени на растения.

Бай Добри от софийското село Световрачене разказа, че тази пролет, след като насадил доматите в парника, се появили отвори в почвата от сляпо куче. Преди това дупки правела къртица, но сега изчезнала заради новия неканен гостенин. За да го прогони, купил от ветеринарната аптека сяра на прах и слага в дупките.

Засега няма нови дупки в оранжерията и се надява да го е прогонил, но всеки път, като завали, задължително слага от сярата, за да не се върне неканеният вредител. Човекът си е насадил домати и се надява скоро да се наслади на домашно отгледани плодове, а не сляпото куче да му съсипе растенията. Бай Добри дори се похвали, че вече има малки зелени доматчета, които чака с нетърпение да узреят. Той казва, че винаги първият домат го дава на внуците.

Уреди

Други методи за борба с този навлек е чрез соларни уреди, които издават звуци и гонят натрапниците. Цената на такава е 24 лева и трябва в градината да има поне няколко, за да имат ефект. Експерти обаче предупреждават, че в някои случаи има временен ефект, тъй като животинките свикват с неприятния звук на уреда и продължават да съсипват растенията.

Оказва се, че освен неканени са и много приспособими. Например грудките на нарциса ги отблъскват, но следващата година вече са свикнали с тях и успяват да ги заобиколят. Любимата храна на сляпото куче са грудките на лалета.

В случай че се чудите дали нашественикът е сляпо куче или къртица, един от признаците, по които може да го различите, е, че кучето не заравя тунелите си, а остава дупки. При къртицата пък могат да се видят малки планини от пръст, където е минавала.

Размер

Слепите кучета са средни по размер, с тегло от 100 до 570 грама, с дължина на тялото около 13 до 35 см. Плътната, мека козина може да бъде бледа до червеникавокафява или кафяво-сива в горната част; долните части са сивкави или кафяви. Предната част на главата обикновено е по-бледа от задната и може да показва бели или жълти ивици. Тези ивици могат да се простират по страните на главата или да се движат по средата от носа до челото.

Териториално и самотно, сляпото куче изкопава мрежа от дупки, като копае с резците си. Избутва разрохканата почва под корема си с предните си крака. След това рита купчината зад себе си със задните си крака. Когато се натрупа достатъчно пръст, то се обръща, за да притисне малко към стената на тунела с здравата си муцуна и използва главата си, за да изхвърли излишните отломки през тунела и върху повърхността. Получените могили показват тунели от 10 до 25 см под земята, в които гризачът търси храна.

Диета

Тяхната диета се състои предимно от корени, грудки и луковици. Понякога животното излиза през нощта, за да се нахрани със семена и зелени растителни части. В рамките на тунелите вертикалните проходи свързват плитките дупки с по-дълбоки коридори, където са изградени отделни камери за гнездене, съхранение на храна (могат да съхраняват до 50-60 кг храна) и екскременти.

През влажната есен и зима женските изграждат големи могили, съдържащи камери, където се чифтосват и малките се отглеждат. Бременността отнема около месец, а размерът на котилото е от едно до пет. Размножителният им период е от април до края на юни.

Естествените торове привличат слепите бозайници

Къртиците са малки бозайници с дължина под 20 сантиметра. Живеят в тунели под земята, които изкопават с лопатковидните си предни лапи и здравите си нокти. Къртиците се хранят предимно с ларви на насекоми и червеи. За прокопаването им избират места с по-рохка и влажна пръст, където естествено има и повече червеи и насекоми. Къртиците не се преки вредители. Тъй като се хранят с ларви на насекоми и червеи, те дори са полезни и унищожават голям брой вредители.

Проблемът е, че при копаенето на тунели за търсене на храна къртиците разкъсват корените на растенията, като по този начин ги повреждат или унищожават. Това е особено опасно за младите, току-що посадени цветя и зеленчуци. Дори нищо да не садим и да искаме да превърнем двора си в зелена морава, къртиците отново ни създават проблеми, като го осейват целия с къртичини.

Торенето с естествена оборска тор внася в почвата още повече червеи и насекоми и това допълнително привлича тези ненаситни лакомници, изяждащи дневно храна с тегло до половината от собственото им.