0

З емеделските производители могат да се облагат като физически лица с нормативно-признати разходи или по реда, по който се облагат и едноличните търговци, по свой избор.

Това обяснява Илиян Илиев от НАП по време на онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието.

Облагането по първия начин е уредено в чл. 29, ал. 1 на Закона за облагане доходите на физическите лица. Там е посочено, че физическите лица, регистрирани като земеделски производители, имат право на 60% нормативно-признати разходи за доходи, придобити от дейност по производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност. 40% са нормативно-признатите разходи за доходи, придобити от дейност по производство на преработени продукти от селско стопанство и от производство на декоративна растителност.

Нормативно-признатите разходи се приспадат от придобития през годината доход от стопанска дейност (в т. ч. и субсидиите), без да е необходимо лицата да доказват разходите си с първични или вторични счетоводни документи.

Освободени

Помощите и обезщетенията, които са освободени от облагане с данък по реда на ЗДДФЛ, са изброени изчерпателно в разпоредбите на чл. 13, ал. 1 от закона. На основание чл. 13,  ал. 1, т. 13 от ЗДДФЛ необлагаеми са обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, с изключение на обезщетенията за пропуснати ползи. В тази група попадат например сумите, изплащани от ДФ „Земеделие“, с които се цели да се обезщетят засегнатите лица при настъпили извънредни ситуации, като природни бедствия или друга епизодична обстановка. В тези случаи изплатените суми се третират като необлагаем доход за физическите лица и съответно не подлежат на облагане с данък по реда на ЗДДФЛ.

Търговци

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, могат да изберат доходът им от стопанска дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа, тоест да се облагат по реда, по който се облагат и едноличните търговци – приходи минус разходи, формиране на данъчна основа и облагане с 15% данък. Редът за облагане с данък върху общата годишна данъчна основа за тези лица се прилага за срок не по-кратък от пет последователни години. Правото на избор на тези лица се упражнява с подаване на декларация по образец до 31 декември предходната година. След изтичането на 5-те последователни данъчни години лицето може да: продължи да се облага по избрания ред, като в този случай не е необходимо да подава нова декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ; избере да се облага по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ, като упражни правото си на избор в декларацията по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември на предходната година.

Счетоводство

Лицата, които се облагат по реда за облагане като ЕТ, прилагат Закона за счетоводство. Те трябва да водят счетоводна отчетност, да отчитат приходите от продажби съгласно счетоводния стандарт, разходите да бъдат документално обосновани, съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за счетоводството. Всичко, което е в сила за ЕТ, е в сила и за тези лица. Това на практика означава, че те трябва да имат перфектна счетоводна отчетност и да регулират финансовия си резултат по реда на нормите в ЗКПО.

Тези лица обаче не могат да се възползват от преотстъпването на 60 на сто от 60 на сто от данъка, каквото право имат ЕТ. Те следва да внесат ефективната ставка.

Годишната данъчна декларация се подава в срок от 10 януари до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода. Този срок важи за стопаните, които не са избрали да се облагат като Едноличен търговец. Лицата, избрали да се облагат като ЕТ, трябва да внесат декларацията си от 1 март до 30 юни.

При ЕТ се спазва принципът на текущо начисляване

За лицата, избрали да се облагат с нормативно-признати разходи 60 или 40 на сто, доходът се счита да придобит, когато е заверена сметката им в банката, когато са получили сумите в брой или когато имаме насрещна престация, тоест осъществен е бартер и той е документиран. Лицата, избрали да се облагат по реда за ЕТ, трябва да спазват принципа на текущо начисляване по Закона за счетоводството и да отчитат приходите, когато те са фактурирани, дори да не е платена продукцията.