0

П риблизителено  500 тона различни видове диворастящи трюфели се добиват на година в страната. Поради липса на официални данни в НСИ, по експертни преценки ежегодно от горските територии се добиват и изцяло се изнасят 400 – 500 тона различни видове диворастящи трюфели. В световен мащаб търсенето превишава винаги предлагането и затова пазарът е неограничен и доходоносен.Това каза Светлозар Сидеров, председател на Управителния съвет на ,,Национална федерация на ловците на трюфели в България“пред Агрозона.

Горите и горските продукти са препитание за хиляди българи

 Горите и горските продукти са препитание за хиляди българи
Телеграф и Фейсбук

Черните трюфели вече могат да се намерят и до връх Ком

 Черните трюфели вече могат да се намерят и до връх Ком
Телеграф и Фейсбук

В страната с лов на трюфели се занимават около 30 хиляди души, което носи прехрана и допълнителни доходи на над 100 хиляди души, които живеят преди всичко в по бедните селски райони. Оборотът за експорт по международни търговски цени ежегодно се движи между 150-200 милиона лева, което сравнимо с приходите от всички останали дейности на държавния горски сектор доближава и надминава 50%“, коментира още той.

Телеграф и Фейсбук

Същевременно по данни от анализа за Европейската стратегия 2030 от европейските гори се ползват недървесни продукти ежегодно в размер на 19,5 млрд. годишно, което възлиза на 77,80 EUR на хектар годишно. Поради липса на статистика и официални данни, посочените по горе цифри за добиви на български диворастящ трюфел очевидно не влизат в европейските приходи от недървесни продукти. В Стратегията недвусмислено се сочи, че ползването на недървесни продукти от горите трябва да се стимулира и развива в планувания период. Според досегашната политика в горите и най вече в публичните гори, тези дейности и препоръки се подценяват неоправдано“, допълва Сидеров.