0

В края на зимата, преди набъбването на пъпките е най-добре овощните дръвчета да се напръскат с бордолезов разтвор. Той е добро предпазно средство срещу много причинители на болести: мехурки по сливата, къдравост по прасковата, кафяво гниене, струпясване по крушата и др., съветват от Синор.бг. Работният разтвор трябва да бъде изхвърлян на по-едри капки, обливайки цялата корона и ствола на дърветата.

Ако има пукнатини, рани и раковини по кората на дърветата, трябва предварително да бъдат почистени до здрава тъкан, след което да бъдат добре покрити от препарата. Концентрацията на бордолезовия разтвор за зимно пръскане по време на покоя на овощните дръвчетата трябва да бъде 2%. За да е ефикасен, той трябва да бъде качествено приготвен, като се спазват необходимите последователност и пропорции. За приготвяне на 100 литра 2-процентов бордолезов разтвор са необходими 2 кг син камък (меден сулфат) и 3 кг гасена или 1,5 кг негасена вар. Добре е синият камък да се разтвори предварително в около 10 литра вода. В голям съд, за предпочитане пластмасов, а не метален варел се наливат 80 литра вода, към която през цедка се сипва цялото количество разтворен син камък. Гасената вар се слага в друг съд с 10-15 литра вода и се бърка до пълното й разтваряне. Ако варта е негасена, първо трябва да се изгаси и да се изчака разтворът да изстине. След това варта се сипва във варела със синия камък на тънка струйка през цедка и с непрекъснато бъркане. Разтворът постепенно започва да променя цвета си, като помътнява. Когато цялото количество вар се сипе във варела, ако е необходимо, се долива вода до 100 литра.

Как да приготвим 10 л бордолезов разтвор с концентрация 1%? В по-дълбок съд наливате 8 л вода, в която разтваряте 100 г син камък. В друг по-плитък съд в два литра вода разтваряте 200 г гасена вар или 75 г негасена до получаването на т. нар. варно мляко. Прибавяте през цедка на тънка струйка и при непрекъснато бъркане варното мляко към разтвора от син камък. Трябва да имате пред вид, че медният сулфат (синият камък) разяжда железните и цинковите съдове. Затова те не се използват при направа на бордолезов разтвор.

Посоченото съотношение между варта и синия камък осигурява неутрализирането на киселинността. Желателно е обаче тя да бъде проверена със специални индикаторни лентички, които при потапяне променят цвета си. Фенолфталеиновата лентичка например трябва леко да порозовее. Почервеняването й означава, че разтворът вече е станал алкален, т. е. че сте прекалили с варта. Другият вариант е да си купите от магазините пакетиран бордолезов разтвор, в който количеството на синия камък и варта е отмерено.

Въпреки че бордолезовият разтвор е най-използваният препарат за растителна защита срещу болестите по лозята, овощните дървета, тютюна и зеленчуците, той може да навреди, ако не се приготви правилно. Когато се употребява лошо неутрализиран бордолезов разтвор, с недостатъчно вар, може да се причинят изгаряния по растенията. Важно е да се употреби в същия работен ден, тъй като бързо се променят качествата му.

Не лекува, ако растенията са вече заразени

Капчиците на бордолезовия разтвор засъхват бързо върху плодовете и листата, но под действието на въздуха и влагата от тях се отделят малки количества синкамъчен разтвор, който е силно отровен за причинителите на болести. За това предупреждават агрономите по растителна защита, особено когато се употребява при вече разлистили се овошки. Когато се третират с него, растенията се запазват от гъбни и бактерийни болести. Пръскането с бордолезов разтвор не е ефикасно, ако е извършено след проникването на паразитите в растението. Важно е да се знае, че той не лекува, а само предпазва растенията от болести.