0

З аради предстоящия дефицит на зърно в Европа поради войната в Украйна Европейската комисия е разрешила да се засеят угарите тази година, каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България вчера. За жалост, въпреки че минаха 14 дни оттогава, ние още нямаме зелена светлина от Министерството на земеделието. А точно сега започва сеитбата на пролетниците, каза той.

Повече храни

В Брюксел си дават сметка, че тепърва ще има криза за зърно, и затова са се решили на компромис по отношение на позеленяването, защото трябва да се отгледат повече храни, обясни Костадинов. Така, България би могла да използва 5% повече обработваема земя, за пролетни култури, предимно

Европейският съюз вероятно ще се лиши от 1 млн. т зърно, което влизаше без мита от Украйна.

Според Костадинов при добро време можем да очакваме добра реколта на житни. Въпреки че има известно засушаване, очакваните дъждове може да го компенсират според него.

Тревога

Според Наталия Петровска, шеф на Института по царевицата в Кнежа обаче прогнозата за реколтата е не никак розова. Тя коментира пред Телеграф, че зимата е била изключително суха и безснежна, силни ветрове и липса на водни запаси. Високи цени на торове и пестициди, а те също изискват влага и валежи, за да се усвоят. Тя предупреди, че тиренето при липса на валежи е опасно за растенията. Дори да има валежи, те ще са неравномерни, като се редуват с дълги суши, както до момента и проливните дъждове, които се очакват за май.

Наталия Петровска прогнозира слаба реколта и висока себестойност на зърното.

Оптимистична

Като цяло няма голяма разлика в площите на есенниците и е възможно да достигнем над 6 млн. т според него. Ако приемем, че времето е с нас и постигнем добри добиви, трябва да се знае, че те ще бъдат с около петдесет процента по-скъпи, защото разходите многократно са се увеличили, обясни фермерът.

Ако за миналата година за един декар те са били 200 лв., тази година вече са 300 лв.Ако за миналата година за един декар те са или 200 лв., то тази година те вече са 300 лв.

Торове има, много от земеделците са се успели да се запасят от миналата година, но не е ясно какви ще са цените през 2023 г., според него. Проблемът е в цените, които са скочили близо четири пъти. Същото е положението и с препаратите за растителна защита, за които всеки ден идват съобщения за по-високи цени. Той даде пример с алтернативен препарат на неоникотиноидите, който е струвал 1,20 лв. сега вече е 25 лв.