0

Около 6000 бебета в България се появяват на бял свят по-рано. На 17 ноември отбелязахме Световния ден на недоносените деца.

Тази година датата бе отбелязана с емоционална инициатива, насочена към връзката между родителите и техните новородени, които се нуждаят от болнично лечение. „В сянката на пандемичната криза, през последните две години, достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност да усетят прегръдката, да чуят гласа и да почувстват обичта и грижата на своите родители“, казва от Фондация „Нашите недоносени деца“. Тазгодишната инициатива озаглавена „Гласът лекува“ с хаштах БезРаздяла, насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители. Тя се реализира със съдействието на медицинските екипи.

 

Изследване

Фондацията е реализирала и изследване сред родители на недоносени новородени, осъществено в периода юни - октомври 2021 г. Данните от него показват, че 40% от семействата са докоснали децата си за първи път едва на изписването им от неонатологичното звено. „Този период на раздяла понякога може да продължи повече от месец, а липсата на достъп на родителите до бебета им препятства практикуването на контакт кожа-до-кожа, кърмене и общуване с новороденото, дейности, които имат научно доказани терапевтични свойства в подкрепа на по-бързото и пълноценно възстановяване на недоносените бебета“, отчитат от Фондацията.

 

Курьоз

Майката е естествен кувьоз са своето дете и науката вече безспорно е доказала ползити от т.нар. кенгуру-грижа. Названието й, съвсем логично идва от начинът, по който кенгуруто гледа своето малко – в торбичка, извън тялото, където малкото е на топло и сигурно. Многобройни проучвания доказват, че когато са отделени от майките си, жизнените показатели на бебетата сигнализират, че те са в опасност. Тяхното дишане, сърдечна честота, температура, нива на хормоните и т.н., стават по-нестабилни. Когато обаче усетят родителите си, бебетата започват да нормализират показателите си. Когато бебето се полага върху голите гърди на майката, то постепенно започва да координира дишането си с нейното. Същото се случва и с телесната температура. Майките по естествен начин променят топлината на гърдите си, за да поддържат бебетата си при оптимална температура, при която децата спят най-добре. Температурата на майчините гърди може да се покачи бързо и после бързо да спадне, след като пеленачето се затопли. Когато то започне да изстива, гърдите отново „загряват“ и то с до 2 градуса за 2 минути. Освен това сърцето на майката регулира сърцето на бебето.

 

Терапия

Лечебен ефект за недоносените новородени имат и познатите още от утробата гласове на родителите. Те също оказват благоприятен ефект върху основните жизнени показатели, като дишане и сърдечен ритъм. Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по уникален начин единствено на тях. Научни изследвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има и болкоуспокояващо въздействие върху бебето.

Други проучвания пък показват, че музикалната терапия в неонатологично интензивно отделение може да помогне на бебетата да се приберат до 2 седмици по-рано вкъщи, отчитат от Фондация „Нашите недоносени деца“. Лидер в прилагането на музикална терапия е Флорида. У нас обаче тези терапевтични дейности са много малко или изобщо не са застъпени в неонатологичните отделения, а по време на пандемията този проблем се е задълбочил. Според данните на Фондация „Нашите недоносени деца“ едва 4 от 100 майки в България получават възможност да практикуват кенгуру-грижи с бебето си от началото на COVID кризата. Само в 2 от 20 отделения достъпът за родителите е отворен по всяко време, а в 7 отделения родителските посещения се случват по седмичен график. В същото време изследване на Световната здравна организация показва, че неотделянето на майките от новородените им деца и практикуването на контакт кожа-до-кожа може да спаси живота на 125 000 деца всяка година.