0

В секи трети пациент с COVID има някакво сърдечно усложнение. Това обяви пред „Телеграф“ топкардиологът проф. Иво Петров.

„Смята се, че дори и да не е фатално, между 27-30% от инфектираните имат някакво сърдечно-съдово засягане, било по-леко или по-тежко“, посочи проф. Петров. „Не само в България, а и в цял свят, повече от половината от пациентите, които умират, имат сърдечно-съдово страдание. У нас процентът е по-висок, защото освен че самото екстремно възпаление при коронавируса предизвиква сърдечно-съдови усложнения, в България 60% от населението страда от сърдечно-съдови заболявания, което увеличава и процентът на починалите. Най-малко 75% от жертвите на вируса са имали сърдечно-съдово страдание“, посочи още експертът.

Според статистиката, в световен мащаб 87% от починалите пациенти имат сърдечно-съдово усложнение, като в не малка част от случаите то се оказва фаталното, обясни проф. Петров. „От тези, които са преболедували и не са починали средно около 27% са имали сърдечно-съдово нарушение, от което за щастие са се възстановили. В случая става въпрос наистина не само за сърдечно, а за сърдечно-съдово, защото вирусът и инфекцията, засягат цялата сърдечно-съдова система – както артериите, така и вените, като се наблюдават както възпалителни, така и тромботични нарушения“, посочи още проф. Петров.

Голяма част от починалите пациенти със сърдечни заболявания след коронавирус не са ваксинирани, подчертава кардиологът. „При нас в COVID-отделението на Ажибадем Сити Клиник УМБАЛ“, 92% от починалите не са били ваксинирани. Пред мен е статистика и от Пенсилвания, където процентът е 97“, обясни проф. Иво Петров. Той е категоричен, че всички пациенти със сърдечни заболявания трябва да се имунизират срещу коронавируса, защото при тях рискът е значително по-голям (виж карето). Дори и при напълно здрави хора обаче, вирусът може да нанесе поражения върху сърцето и съдовете. „Това се доказва в едно рутинно изследване на спортисти с Ядрено-магнитен резонанс. Според резултатите от него, в най-малко 30% от случаите след преболедуване има възпалително засягане на сърцето и съдовете – миокардити и артериити, като не малка част от тях са безсимптомни, т.е човек може дори да не разбере, но да има такова възпаление на сърцето или съдовете“, казва проф. Петров.

Проф. Иво Петров

 Проф. Иво Петров
Аджибадем Сити Клиник

Експертът обаче признава, че Омикрон причинява по-малко сърдечни проблеми, отколкото предходните варианти на вируса. „Причината за това е, че при Делта например, механизмът, по който се достига до сърцето е тежката пневмония или т.нар. остър респираторен дистрес синдром. При Омикрон обаче в много нисък процент от случаите има засягане на белия дроб и затова по-рядко се засягат и сърцето, и съдовете, тъй като основния изходен механизъм най-често го няма“, обясни проф. Петров. Въпреки това, той подчертава, че дори и при този по-лек вариант се наблюдава т.нар. постковид синдром. „Всеки ден идват пациенти със сърцебиене, повишено кръвно, хронична умора. Те не се чувстват добре и споделят, че ако преди без проблем са изкачвали по 5 етажа, сега не могат и два без да се задъхат“, казва кардиологът.

Рискът от миокардит при боледуване 10 пъти по-висок от този при ваксиниране

Рискът от миокардит при ваксиниране е 10 пъти по-малък, отколкото при боледуване, казва проф. Петров. „Според изследвания на университетите в Оксфорд и Пенсилвания, при COVID рискът от миокардит, т.е възпаление на сърцето, се увеличава 16 пъти, докато при ваксиниране увеличението е 1,6 пъти. С други думи десетократно по-малък е шансът за развитие на миокардит след имунизация, в сравнение с риска след преболедуване. Това се касае за иРНК ваксините. Те обаче имат важно предимство – при тях рискът от тромботични усложнения е близък до 0. Така че, бих казал, че тези ваксини, които са плод на високите биотехнологии, са най-показани за хората със сърдечно-съдови заболявания“, казва кардиологът.

Препоръчват 5 изследвания

Според клиничните наблюдения на кардиолозите от „Ажибадем Сити Клиник УМБАЛ“ най-честите сърдечни увреждания при преболедували Covid-19 пациенти са остро увреждане на сърдечния мускул – миокардит, ритъмно-проводни нарушени – сърцебиене и учестен пулс, остър коронарен синдром, перикарден излив, тромботични промени – белодробна емболия, мозъчен инсулт. Поради тази причина експертите препоръчват 6 изследвания за оценка на сърдечно-съдовата система след преболедуване на коронавируса. Това са електрокардиография, ехографска оценка на сърце и бял дроб, детайлни кръвни изследвания, определени от специалист, ЯМР на сърце, компютърна томография на бял дроб и сърце. Екипът от кардиолози, рентгенолози и пулмолози съветва всички пациенти в рамките на няколко седмици след прекаран Covid-19 да направят оценка на състоянието на сърцето и съдовете.