0

П овишаването на температурите в глобален план е причина за още един неочакван и неприятен феномен освен топене на ледници и изчезване на цели животински видове. Глобалното затопляне води до невъзможност за пълноценна почивка на човешкия организъм. 

Пробуждане

По-високите температури ще скъсят съня ни средно с 10 минути на нощ до 2099 г. Това ще ни коства 3480 минути по-къса почивка или 58 часа на човек на година. Хората започват да заспиват по-трудно и да се будят по-рано, се казва в проучване, публикувано в Mailonline. Колкото по-висока е температурата, толкова по-трудно заспива и се възстановява човешкият организъм. Най-тежко проблемът ще се отрази на по-бедните страни, където ефектът от глобалното затопляне е най-сериозен.

Жега

Последните данни от САЩ показват, че субективното качество на съня намалява в периоди на горещини. „В това проучване предоставяме първото доказателство от глобален мащаб, че температури, по-високи от средните, ерозират човешкия сън“, казва Калтън Майнор от университета в Копенхаген в свое проучване, публикувано в списание One Earth. „Показваме, че тази ерозия възниква главно чрез забавяне на заспиването на хората и че те се събуждат по-рано при горещо време”, казва още той. Нашите тела са силно адаптирани да поддържат стабилна телесна температура - нещо, от което зависи животът ни.

„Все пак всяка вечер телата ни правят нещо забележително - без повечето от нас да осъзнават, те изхвърлят топлина в околната среда, като разширяват кръвоносните си съдове и увеличават притока на кръв към ръцете и краката. За да могат телата ни да предават топлина точно от тези крайници, околната среда трябва да е по-хладна от нас”, казва Майнор. За изследването експертите използват глобални данни, събрани от ленти за проследяване на съня, които откриват будност и модели на сън. Данните включват 7 милиона записа на нощния сън от повече от 47 000 възрастни в 68 страни, обхващащи всички континенти, и обединяват САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Индия, Мексико и Канада. След това е направена корелация с глобалните метеорологични измервания във времето, което позволява на екипа да намери модели между двата фактора и да направи прогнози за бъдещето.

Дефицит 

Проучването установява, че при много топли нощи, по-горещи от 30°C, сънят намалява средно с малко над 14 минути. Вероятността да получите по-малко от седем часа сън също се увеличава с повишаване на температурите. При нормални условия на живот хората много по-добре могат да се адаптират към по-ниските външни температури, отколкото към по-горещите.

Едно от важните наблюдения е, че хората в развиващите се страни явно са по-засегнати от промените. Изследването не отчита технологиите за изкуствено охлаждане като климатизация. Възможно е по-голямото разпространение на климатизацията в развитите страни да е оказало влияние върху резултатите. Освен това липсват надеждни данни за проследяване на съня от Африка, която е изложена на по-високи температури в сравнение с други части на света. Ерозията на съня започва от по-дългия период на заспиване и завършва с чувство за умора при събуждане на по-високи температури. За компенсиране на негативните ефекти експертите препоръчват индивидуални практики за подобряване на съня.

Как да спим по-добре

Ако имате затруднения със заспиването, следването на няколко прости правила за лягане ще ви помогне да се успокоите и да подготвите тялото си за почивка.

1. Полезен навик 

Малко са тези, които успяват да си изградят навик за заспиване. Това е проблем за хората, страдащи от безсъние, които опитват да компенсират с откъслечни дрямки. Рутината зависи от това какво е най-добро за вас, а за да е ефективна, трябва да я следвате всяка нощ.

2. Спете по едно и също време

Изключително важно е да си лягате в точно определен час. Това програмира мозъка и вътрешния часовник на тялото да свикне и да провокира рефлекс на отпускане и заспиване. Повечето възрастни се нуждаят от между 6 и 9 часа сън всяка нощ. Определянето на часа за събуждане може да помогне при задаването на редовен график за лягане.

3. Не наваксвайте

Опитайте се да се събуждате по едно и също време всеки ден. Въпреки че може да изглежда като добра идея да наваксате съня след лоша нощ, редовното придремване също може да наруши режима ви на сън.

4. Подгответе се

Отпускането е критичен етап в подготовката за сън. Има много начини да се отпуснете. Топъл, но не горещ душ ще помогне на тялото ви да достигне температура, която е идеална за почивка. Писането на списък със задачи за следващия ден може да организира мислите ви и да изчисти ума от всякакви разсейващи фактори. Упражненията за релаксация, като леки йога разтягания, помагат за отпускане на мускулите. Не тренирайте енергично, тъй като това ще има обратен ефект. Четенето на книга или слушането на музика отпуска ума, като го разсейва.

5. Без телефони

Избягвайте да използвате смартфони, таблети или други електронни устройства около час преди да си легнете, тъй като светлината от екрана на тези устройства може да има отрицателен ефект върху съня. 

6. Вашата спалня е вашата крепост

Експертите твърдят, че в умовете на хората има силна връзка между съня и спалнята. Някои неща обаче отслабват тази връзка, като телевизори и други електронни джаджи, светлина, шум и лош матрак или легло. Дръжте спалнята си само за сън. В идеалния случай вашата спалня трябва да е тъмна, тиха, подредена и да се поддържа при температура между 18 и 24 градуса