0

Л егендарният риболовец Здравко Стайков, познат в рибарските среди като бате Заки, откри ударно сомския риболов.

Двамата с другаря си Кирил Петков от Дупница извадиха два огромни сома от водите на Струма в Гърция. По-големият е бил между 75 и 80 килограма и с дължина 2,30 м. Той се хванал на куката още в ранните часове на 1 юни, точно когато паднала забраната за риболова.

Бате Заки не иска да издава тайната точно къде на реката е ударил слуката, защото и други ще се впуснат натам да дирят едрите риби. Сомът е домошар, обича си мястото, където живее и се храни, казва той.

„Както всяка година, така и тази решихме с Кирил Петров от Дупница да открием сезона в Гърция. Натоварихме тежката артилерия и потеглихме. Минахме границата без никакви проблеми. Всички гишета работят, нищо не проверяват. Някъде към 5 часа следобед бяхме на мястото на река Струма в Северна Гърция“, разказва бате Заки.

Време

Времето се канело да вали, а според опитните риболовци точно когато има валежи и гръмотевици, сомовете са най-активни и се вдигат да се хранят. Активни са и при новолуние, защото не обичат светлината, а точно тогава се паднало такова.

Идеята на двамата риболовци била да са опънали палатката и нагласили такъмите и да започнат да ловят към полунощ, точно в мига, когато падне забраната. Още към 19 часа започнали подготовката за сомовете.

„Риболовът, който практикуваме, е на буй. На река е малко по-различен, отколкото на язовир“, обясни бате Заки.

Въдици

Въдиците, които двамата използвали, били 3-3,30 метра дълги, с акция 200-600 грама. Те са мощни и здрави, за да контролират големите сомове. Стойките са метални и здрави, от тръба с дължина 70 см, за да се забиват дълбоко и да не ги дръпне сомът. Макарите са с размер 10 500 с драг 20 килограма. Събират 300 метра плетено влакно с дебелина 0,42-0,50 мм. Монтажът отпред е с монофил 1-1,5 мм дебелина. Куките са три. Долната е 6/0. Следващата е на 20 сантиметра от нея и е 8/0. Между тях има една по-малка, подвижна, която е шести номер.

Каракуда

„Закачаме рибката, в случая каракуда 200 грама, на горната кука за гърба. Долната кука остава свободна, а малката се движи нагоре-надолу, като с нея закачаме рибката за долната перка, за да не се откачи или оплете. Когато атакува, сомът често се закача на долната кука - под устата или за корема. Този монтаж отгоре завършва с много здрав вирбел, който помага да не се усуква цялата линия и с плувка го вкарваме с лодка от брега. От другата страна този монтаж се закача за храсти или дървета с бушон - това е влакно 0,20 мм. Позиционира се, където лежат сомовете. И когато удари сомът, той къса този бушон и звънецът на макарата алармира. В нашия случай ние сме с аларма, която стои в палатката и показва на коя въдица удря сомът. Защото това става нощно време. Палатката ни умишлено беше до брега, близо до въдиците“, описва подробности бате Заки.

Аларма

Когато всичко било готово и опънато, двамата с Кирил Петков седнали и пили по ракия със салата. Дълго време нищо не се случвало и решили да легнат да поспят.

Към 3 часа през нощта обаче алармата на едната пръчка ги събудила. Сънени, изтичали и започнали борбата с голяма и мощна риба. „Доста ни измъчи. Един час се борихме с нея. Мястото беше голям и дълбок вир. Накрая сомът легна на дъното и 10 минути стоя така. После тръгна пак и аз приготвих големия кеп - към метър и половина дълбок, и го хванах с него“, разказва бате Заки. По думите му рибата едва се била закачила. И ако не бил кепът, можела да му се изплъзне.

Извадил втори на спининг

След като извадили огромното речно чудовище, двамата риболовци се поздравили и пак зачакали, защото заради емоциите изобщо не могли повече да мигнат. Призори на куката се хванали още два сома. Първият се закачил за куката към шест сутринта. Тежал около 10 кг. Вторият, към 13 кила, се хванал час по-късно.

През деня сомовете не са активни, но бате Заки започнал да ги дебне на спининг с пръчка 2,80 м с акция 10-130 грама. Макарата е 6000 с плетено влакно 0,38 мм. Използва воблери, правени от Павел Драгов. Те са като малко шаранче - сомовете много го обичат и го атакуват. Всичко това става в най-големите жеги - към 12 на обяд. Първоначално бате Заки хванал няколко по-малки сомчета от по 5-6 кг, но накрая късметът му пак се усмихнал със сом 2,20 м и тегло 63 килограма.

Понеже си забравил кантара, този път пресмятал теглото на рибите по формула, при която дължината в сантиметри се умножава три пъти и накрая по 6. Всичко приключило успешно не само за риболовците, но и за техния улов, който бил пуснат обратно да си живее в реката.

„Много съм доволен, всичко е перфектно“, не скрива задоволството си бате Заки.