0

М оята мотивация никога не е била да чупя рекорди, призна Рафаел Надал, който в неделя добави още една титла към уникалната си колекция за Големия шлем. Боец №1 на корта добави: „Аз съм състезателен тип и ми харесва да се надпреварвам с другите. Освен това обичам да играя тенис и затова този успех е толкова ценен за мен – победих наистина силни играчи. Не ме притеснява, ако Джокович спечели 23 Шлема, а аз остана с 22. Моето щастие няма да намалее дори с 1%, а пък и Новак е в най-добрата позиция, защото няма физически проблеми и играе много силно“.

„Винаги съм се смятал за обикновен човек. Така че, щом успях да постигна всичко това, може би и някой друг ще успее, макар че осъзнавам колко обстоятелства трябва да съвпаднат, за да се случи това. Много по-вероятно обаче е да бъде подобрен рекордът ми от 22 купи за Големия шлем. Далеч по-трудно ще бъдат повторени моите 14 титли на „Ролан Гарос“, отчете Краля на клея.

Въпреки скромните думи цифрите, свързани с 21-годишната му кариера, са красноречиви – няма и не е имало друг като Рафа.

0 – финалите, които Надал е загубил на своя „Ролан Гарос“. Първата си титла тук той грабва през 2005, след като на 19-ия си рожден ден побеждава Роджър Федерер на полуфинала, а два дни по-късно и Мариано Пуерта (Арж) на финала. Така той става едва вторият в историята след Матс Виландер през 1982 г., спечелил турнира при дебюта си в него. Той не става шампион едва 4 пъти – през 2009-а, когато губи в IV кръг от Робин Сьодерлинг (Шв), през 2015-а, когато е спрян от Новак Джокович на 1/4-финал, през 2016-а, когато се отказва преди III кръг заради травма на лявата китка, и през 2021-ва, когато на полуфинал по пътя към трофея си го спира Джокович.

1 – броят на победите на Григор Димитров в 15-те му сблъсъка срещу Рафа. Единственият успех на българина идва с 6:2, 6:4 на 1/4-финал на „Мастърса“ в Пекин през 2016 г. Любопитното е, че двамата са се срещали цели 4 пъти в Монте Карло, но нито веднъж на „Ролан Гарос“. Най-оспорваният им мач е полуфиналът в Мелбърн 2017, когато нашето момче изпуска Рафа в пет сета.

2 – броят на олимпийските титли на Рафа - на сингъл от Пекин 2008 и на двойки от 2016 г. Любопитното е, че най-големите му съперници Федерер и Джокович така и не успяха да вземат злато поединично, като швейцарецът има такова на двойки от 2008-а и сребро на сингъл от Лондон 2012, а сърбинът си остава с бронз на сингъл от 2008-а.

3 – възрастта му, когато започва да тренира заедно с чичо си Тони в групичка с други деца в родния си Манакор.

5 – мястото му в ранглистата преди последния „Ролан Гарос“, след който се върна на №4. От 2005-а насам Рафа не е изпадал от топ 10. По пътя към триумфа в Париж той повали четирима съперници от първата десетка. От въвеждането на ранглистата през 1973-та това са постигали само Виландер на „Ролан Гарос 1982“ и Федерер на Australian Open 2017.

7 – турнирите, в които Рафа участва от началото на сезона, с което вече изравни в броя на надпреварите през изминалите два сезона. И тази година, както предишните, бе осуетена от контузия (на гърба), а в Париж левичарят от Майорка игра на инжекции заради хроничната си травма, наречена Синдром на Мюлер-Вайс - рядко и дегенеративно състояние, засягащо костите на стъпалата. Заради нея той почна преди „Уимбълдън“ лечение с пулсираща радиочестотна стимулация, имаща за цел да намали болката в нервите, които ще бъдат временно сковани.

8 – пътите, в които Надал е играл на „Ролан Гарос“ на рождения си ден, включително и злощастният полуфинал миналия петък, когато навърши 36, а съперникът му Александър Зверев се контузи тежко. Единствената му загуба на 3 юни е спомената от Ноле през 2015-а, а всичките му други мачове на тази дата завършват с победа.

14 – титлите му от „Ролан Гарос“, които са колкото тези на любимия му Реал (Мадрид) в Шампионската лига. В тениса никой не е печелил повече пъти един турнир от Шлема, като следващият в списъка е Джокович – с 9 купи от Australian Open.

15 – възрастта, на която Рафаел става професионалист през 2001 г.

22 – трофеите му от Големия шлем – с два повече от тези на Федерер и Джокович, което е рекорд в мъжкия тенис (при жените Маргарет Корт печели цели 24 през 60-те години, а Серена Уилямс има 23). Надал взима поне по един трофей от Шлема в 10 поредни години – от 2005 до 2014 г., което също никой друг мъж не е правил. Той и Джокович са единствените в новата ера на тениса (след 1968 г.) шампиони на сингъл, печелили всеки турнир от Шлема поне по два пъти.

24 – победите на Надал над Федерер, от когото има и 16 загуби. Срещу Джокович балансът му стана 29-30, след като го надигра на 1/4-финал в Париж тази година.

36 – годините, на които Рафа стана най-възрастният шампион в историята на „Ролан Гарос“. Досега това постижение се държеше от друг испанец – Андрес Химено, който е на 34 г. и 10 месеца, когато се преборва за единствения си трофей от Шлема през 1972 г. През 2011-а Химено остава без никакви средства и Надал се включва в благотворителен турнир, на който да бъдат събрани пари за легендата.

62 – общият брой на титлите от Шлема, завоювани от Надал, Джокович и Федерер от възможните 75, започвайки от първия успех на Роджър на „Уимбълдън“ през 2003 г.

83,3% - процентът спечелени мачове в кариерата на Надал – най-добрият за всички времена, изпреварвайки с малко Джокович (83,1%). Със своите 1058 победи Рафа е четвърти във вечната ранглиста след Джими Конърс (1274), Федерер (1251) и Иван Лендъл (1068).

92 – купите на Надал на сингъл, с което той се изравни на третото място с Лендъл, а повече в историята имат само Конърс (109) и Федерер (103).

160 – последователните седмици, които Надал прекара като №2 в света след Федерер – между юли 2005 и август 2008 г.

209 – седмиците, в които е бил №1 в света – шестото най-силно постижение (рекордът с 371 държи Ноле). Рафа завършва цели пет сезона като №1 (2008, 2010, 2013, 2017 и 2019), като по този показател го бият само Джокович (7) и Пийт Сампрас (6).

Рафаел Надал

 Рафаел Надал

$1,05 милион - цената на часовника Richard Mille с подпис от Надал, когато беше представен за първи път през 2020 г. Рафа, който е лице на швейцарския производител на суперлуксозни часовници от 2010, носеше часовника на „Ролан Гарос“. Бяха произведени само 50 бройки от този модел, а в навечерието на финала един от тях беше предложен за продажба срещу $2,52 млн. на Chrono24.com.

$23 милиона – годишните приходи на Рафа от рекламни договори и лицензни права. Съчетано с приходите от наградни фондове, това го направи петият най-добре платен тенисист за 2021 г. Той обаче е далеч зад Федерер, който въпреки че не играе, е натрупал $90 млн. за последните 12 месеца и е №1 по приходи в тениса вече 16 поредни години.

44,6 милиона – последователите на Надал във Фейсбук, Инстаграм и Туитър, колкото общо няма никой друг в тениса. Следват го Федерер (40,1 млн.), Серена Уилямс (32,9 млн.) и Джокович (29,8 млн.).

$130,7 милиона – приходите от наградни фондове на Рафа. С чека за $2,4 млн., който получи за триумфа в Париж, той измести Роджър ($130,6 млн.) във вечната класация по пари, оглавявана от Новак, със $156,5 млн.

$500 милиона – общото богатство на Надал, натрупано от тенис, реклами и бизнес начинания. Тази сума го поставя пред Джокович ($470 млн.), но далеч след Федерер със $1,09 млн.

Отборът на Рафа

В речта си след триумфа в Париж Надал призна, че ако не била подкрепата на неговите близки, отдавна да се е отказал. Eто кои са основните играчи в отбора зад Рафа:

Тони Надал

Директор на академията му в Майорка и човекът, посветил 27 г. на своя племенник. Именно той го привлича на страната на тениса за сметка на футбола и го съветва да играе с лява ръка. Двамата дълго не можеха един без друг, но деспотичният, емоционален и бъбрив чичо често влизаше в конфликти с племенника си. Тони спря да пътува с Рафа през 2017-а, но беше до него при 16 от титлите му за Шлема, когато го направи най-успешния треньор в тениса до момента, в който Мариан Вайда и Новак Джокович не спечелиха 17-ата си купа заедно през 2020 г.

Ана Мария Парера

Президент на фондацията на сина си. Майката на Рафаел (на снимката до бившия си мъж Себастиан) не държала той да става тенисист на всяка цена, притеснявала се от методите на чичото и винаги е държала момчето си здраво стъпило на земята. Рафа казва, че в основата на всичките успехи е щастливият и стабилен дом, в който родителите му го отгледали. Затова и толкова тежко преживя развода им през 2009 г.

Мария Франсиска Перейо

Съпругата на Рафа е директор проекти във фондацията, която тенисистът създава през 2008 г. Тя помага на деца в неравностойно положение да спортуват, най-вече в Испания и Индия, а сред партньорите му в това начинание е Спешъл Олимпикс. Финансирането идва от най-различни източници - благотворителни мачове, организирани от звездата, продажба на рекламни продукти, както и от спонсорите на играча. Жената на Рафа, известна в медиите като Сиска, а наричана от близките си Мери, е завършила бизнес администрация в Палма де Майорка и специализирала в спортната агенция IMG в Лондон. Вече 17 г. е до Надал, но е свръхдискретна и никога не дава интервюта.

Мария Исабел Надал

Маркетинг директор на академията. Високата блондинка с ослепителна усмивка, известна като Марибел, е малката сестра на Надал. Двамата твърдят, че благодарение на разликата си от 5 г. никога не са се карали. Заради кариерата на Рафа са далеч един от друг още от деца и това още повече ги сплотило.

Карлос Коста

Агент на Рафа и шеф на бизнес развитието на академията му. Поема Надал на 14 г. в качеството си на представител на IMG. Коста, който е достигал до Топ 10 на ранглистата, е перфектният мениджър за световния №1 - тънък познавач на тениса, испанец и близък приятел. Плюс е, че не е член на семейството, защото взима решенията разумно, без емоциите на Тони.

Марк Лопес

Приятел на Рафаел от юношеските му години, с когото често делели стая по турнирите. 39-годишният бивш играч от Барселона стига до №3 в света на двойки, а през 2016-а с Надал стават олимпийски шампиони на двойки в Рио. Марк влиза в треньорския щаб на партньора си през декември 2021 г.

Карлос Моя

Треньор на Надал и технически директор на академията. Бившият №1 в света е ментор на Рафа от 14-годишен и още тогава играе безвъзмездно с него 3 пъти седмично, въпреки че тъкмо е триумфирал на „Ролан Гарос”, което е прецедент в световния тенис. Черешката на тортата е, че Моя също е от Майорка.

Рафаел Надал

 Рафаел Надал