0

В ремето е по-тревожно от всякога. Чудите се как да преживеете от заплата до заплата или как да се справяте с високите сметки и малката пенсия. Боите се да излизате по тъмно, не водите социален живот, не разбирате младите, както и те нас, а световното положение не ви дава никакви поводи за оптимизъм. Ето някои експертни съвети, които ще ви помогнат да оцелеете в стресова ситуация с минимални щети за вашата психика.

1. Планиране

Планирайте деня си. Стресът може да доведе до навик да спите твърде много или, обратно, недостатъчно, да пропускате хранене, упражнения и редовна медитативна практика. Но не забравяйте за ежедневните ритуали, които ви помагат да се грижите за себе си. Най-доброто нещо, което трябва да направите сега, е да продължите да живеете живота си.

2. Осъзнаване

Вместо да се опитвате да придобиете контрол над неконтролируемото, позволете си да изпитате чувствата, които нахлуват обратно. Светът е такъв, какъвто е. В световен мащаб е малко вероятно да го променим, но можем да се научим да се справяме с чувствата си. Опитайте се да насочите вниманието си към нещо, което е във ваш контрол, като например планиране на вечеря или помощ на някого в нужда.

3. Ароматерапия

Паметта, настроението и емоциите се контролират от лимбичната система на мозъка. Приятните аромати му действат благоприятно и ще ви помогнат да се освободите от тежкия стрес и да приведете ума си в по-спокойно и релаксирано състояние. Смята се, че иланг-илангът (от семейство Анасонови) има мощни антистресови свойства: растението съдържа високи концентрации на линалол, съединение със седативен ефект. Маслото от кедрово дърво също е полезно: съдържа сесквитерпени - съединения, които влияят на централната нервна система, предизвикват производството на серотонин и ви помагат да се успокоите.

4. Природа

Проучване от 2017 г. от университета в Съсекс потвърждава ефектите на природните звуци върху мозъчната дейност, сърдечната честота и дишането. Учените са доказали, че естествените шумове помагат в борбата със стреса, затова препоръчваме да опитате вечерни разходки в парка преди лягане.

5. Нови вкусове

Според проучване, проведено от университета Суинбърн, дъвката може да има антистрес ефект. По време на експеримента учените измерват и сравняват нивата на активност, стрес и безпокойство при хората, които дъвчат дъвка: оказва се, че техните концентрации на кортизол в слюнката са по-ниски от тези на другите. Според Nestle яденето на 40 грама черен шоколад на ден в продължение на две седмици намалява нивата на хормона на стреса. Освен серотонин и анандамид черният шоколад съдържа валерианова киселина, естествен релаксант, и магнезий, който също е известен със своите релаксиращи свойства.

6. Дишане

Съсредоточете се върху дишането си. Експертите препоръчват техниката 4-7-8. Ето как работи: Поставете ръката си на стомаха си и вдишайте дълбоко за четири секунди, като гледате как коремът и гърдите ви се повдигат. Задръжте дъха си за седем секунди и след това издишайте бавно за осем секунди или повече. Докато издишвате, повтаряйте положителни твърдения на себе си, като „Ще имам добър ден независимо от всичко“ или „Моето безпокойство е оправдано“. Извършете пет дихателни цикъла сутрин и след това повторете отново следобед и вечер.

7. Списък

Изразяването на вашите тревожни чувства насърчава самосъзнанието и превръща ума ви от жертва на вашите мисли в техен наблюдател, затова опишете точка по точка какво ви тревожи. Напълно нормално е да се чувствате апатични и неспокойни, но ако стресът е толкова голям, че пречи на ежедневието ви, може би е най-добре да потърсите професионална помощ.