0

Ш афранът често е описван като подправка, която струва повече от златото. И ако сте решили, че искате да насадите в градината си от скъпото растение, трябва да знаете някои неща предварително. Едно от тях е, че най-добрият период за засаждане на луковици с шафрановия минзухар е началото на август.
В България може да се отгледа шафран с много добри показатели, но все пак зависи от района на засаждане. Растението вирее в много различни видове почви, но процъфтява най-добре във варовити, богати на хумус и добре дренирани почви с рН между 6 и 8.
За отглеждането на шафран се нуждаем от нормално лято и зима с температури, вариращи от не повече от 35-37 градуса през лятото до около -20 градуса през зимата. При екстремни зимни температури може да е възможно листата да изсъхнат, което води до по-малко развитие на луковиците и следователно ще цъфти по-малко и ще дава по-малко шафран. В такива ситуации най-разумно е да покриете растенията със слама или подходящ плат за защита, докато замръзването не отмине. По време на сухи климатични условия през пролетта напояването е от съществено значение.

Терен

Когато засаждате шафранови луковици за първи път, изберете чист участък земя, тоест място, на което не са били засаждани луковични растения през последните 10 години. Преди това е препоръчително почвата да се обработи на дълбочина от 20 до 50 сантиметра. Ако почвата е по-бедна, ще се наложи да наторите с органични торове.

Засаждане

Като цяло луковиците се засаждат между 7-15 сантиметра дълбоко в почвата. По-малка реколта и луковици ще получите, но високо качество на цветовете. Оформете блок от редове и оставете достатъчно място за пътека между всеки блок, така че да бъде лесно да се движите по полето с минзухари, докато работите по плевенето, поливането и прибирането на реколтата.
Разстоянието също зависи от това колко често е планирано изваждане на луковиците. Самото изваждане на луковиците от земята се прави с цел, за да се отделят образувалите се дъщерни луковици и да се съхранят за следващия сезон на засаждане. Двугодишното изваждане изисква разстояние между 5-10 сантиметра между всяка луковица, а за по-дълъг период направете го между 10 и 20 сантиметра.

Плевене

Премахването на плевели става ръчно, тъй като ако се ползва машина, то съществува опасност от увреждане на луковиците. Колкото по-дълго плевелите останат в шафрановите лехи, толкова по-трудно ще бъдат отстранени, така че е по-добре да се справите с тях възможно най-скоро.

Реколта

Прибирането на реколтата идва в края на октомври до средата на ноември. Цъфналите шафранови минзухари, които се появяват през нощта, трябва да се берат на разсъмване още на следващия ден до обед, за да се избегне увяхването на венчелистчетата. Най-добре е да обирате все още „заспалите“ или затворени цветове, за да осигурите висококачествени нишки от шафран. Когато свършите с процеса на събиране на цветовете, трябва да селектирате добитите близалца. Те се пренасят на закрито място, където трябва да отстраните много внимателно белите и жълтите нишки. Събирате само червените нишки, които реално представляват шафрановата подправка.

Изкореняване

Луковиците на шафрановия минзухар остават в продължение на четири години, а на петата те трябва да бъдат изкоренени. След като листата на шафрана станат кафяви и увехнали, луковиците са в покой и са готови за изваждане. Подходящото време за това е в месеците май и юни. Извадените луковици се почистват от почвата и се просушават. Полетата се преобръщат с помощта на мотика или плуг и луковиците се събират ръчно. След това те се почистват от плевели и нежелани дъщерни луковици, а новите посадъчни материали се класифицират според размерите. Луковиците не трябва да стоят на слънце повече от няколко часа. След това тези сортирани луковици се съхраняват на тъмно, сухо, но добре проветриво място до следващия сезон на засаждане.

Сушенето може да е във фурна или на въглени

Събраните нишки се дехидратират чрез нагряване при температура не по-висока от 60 градуса.
Трябва да се внимава изключително много, за да не изсушите прекалено много нишките. След сушенето ще намалят значително размера и теглото си до 80%. Пет килограма пресни близалца дават само килограм сушени яркочервени нишки. Шафрановите близалца могат да се сушат и върху горещи въглени или във фурна. Разстелете пресните нишки върху телена мрежа, застлана с хартия за печене, и поставете в средата на фурната. Сложете копчето на 50 градуса, като внимателно наблюдавате нишките за 10 до 20 минути, докато изсъхнат достатъчно, за да се разпаднат една от друга.